Rijst
In grote gedeelten van de wereld is rijst het hoofdvoedsel. In de westerse wereld heeft rijst ook zijn plaats verdiend. De variatie van rijst is eindeloos, van sushi, curry, risotto tot aan aardbijenrijst toe. Rijst met vlies, zonder vlies gebruikt worden maar ook kan het gemalen worden tot rijstemeel en vervolgens gezeefd tot rijstebloem.
Indica- en Japonicagroep
Er zijn twee hoofdgroepen te onderscheiden de langkorrelig Indica groep en de Japonica groep met middellange en rondkorrelige rijst. Globaal kan de rijst op 2 manieren worden verbouwd. Een droge teelt, deze wordt vaak slechts op kleine schaal toegepast. De meeste rijst wordt verbouwd doormiddel van de natte teelt.
Rijst kan worden onderverdeeld in 3 soorten types rijst:
- Langkorrel, langgraanrijst
- Middelkorrel, middelgraanrijst
- Rondkorrel, rondgraanrijst
Langkorrel rijst
Over het algemeen wordt er in Nederland en België veel langkorrelrijst gegeten. Langkorrel rijst is zoals de naam als suggereert lang en is droogkokend. Met droogkokend wordt bedoeld dat de rijst na het koken makkelijk van elkaar loslaat. Bekende soorten van langkorrelrijst zijn zilvervliesrijst, pandanrijst en basmatirijst.
Middelkorrel rijst
De middelkorrelrijst is korter en boller dan de langkorrel rijst. Deze rijst wordt ook wel vaak kleefrijst genoemd. Dit wordt in gerechten zoals bijvoorbeeld risotto en paella. In Azië wordt deze rijst ook vaak gegeten omdat deze makkelijk zijn te eten met stokjes.
Rondkorrel
Dan is er nog de rondkorrelrijst. Dit is de kortste meest bolle rijst en deze rijst blijft zeker plakkerig na het koken. Rijstepap, Shusi en rijstdesert kunnen gemaakt worden met deze rijst.