Citroen

Citroen

Citroen is nagenoeg onmisbaar in de keuken. Het sap, de schil en het vruchtvlees wordt allemaal gebruikt. Citroen maakt veel gerechten lekkerder en mooier.

Beschrijving
De herkomst van de citroen (Citrus limon) is niet bekend maar waarschijnlijk komt de boom ergens uit noord India. De citroen wordt al eeuwenlang gebruikt in de Europese keuken.

De boom vormt heerlijke geurende witte bloempjes. Deze bloempjes zullen later veranderen in de frisse citroenen. De aanvoer van citroenen komt vrijwel het hele jaar uit Europa en dan met name uit Italië en Spanje. Maar ook Zuid-Afrika, Argentinië en Mexico produceren allemaal citroenen op grote schaal.

Niet elke citroen is hetzelfde. Er zijn verschillende citroenrassen en soorten. Zo is er de Yuzu uit Japan en Bergamotcitroen (Citrus bergamia) met een heerlijk aroma dat vaak wordt toegepast in de parfums. Verder zijn er ook nog kruisingen met andere citrusvruchten zoals de Meyer Citroen.

Kopen en bewaren
Bij het kopen moet je er slechts op letten of de schil mooi glanzend is. Wil je de schil gebruiken dan kun je het beste biologische citroenen gebruiken.

Citroenen hoeven niet in de koelkast maar kunnen op de bij andere citrusvruchten op de fruitschaal worden gelegd. Andere vruchten kunnen de bewaartijd beperken.

In de keuken
Citroen is onmisbaar in de keuken. Het sap wordt vaak gebruikt op kwetsbaar fruit zoals appel te beschermen tegen verkleuren. De smaak van citroen maakt zoveel gerechten lekkerder.

De citroen zelf als hoofdonderwerp is ook vaak een succes. Ingemaakte citroenen, citroentaart, citroencake en natuurlijk limoncello.

Terug naar blog