Franse keuken

De klassieke Franse keuken dient als basis voor vele gerechten de wereld over. De Franse sauzen, dressings en marinades zijn onmisbaar in de keuken.

Beroemde koks zoals Auguste Escoffier, Paul Bocuse en Joël Robuchon hebben de Franse keuken gemaakt tot wat deze vandaag de dag is.

De Franse keuken is altijd in beweging maar met respect voor het verleden. Veel gerechten zijn lichter geworden maar roomboter en room spelen zeker nog een rol in de keuken.

  • Rougets à la Provençale

    Rougets à la Provençale

    Dit recept van Rode Mul op Provençaalse Wijze brengt de betoverende smaken van de Provençaalse keuken op je bord.

    Bekijk recept 
  • Oeuf cocotte

    Oeuf cocotte

    Eieren in een klein ovenschaaltje die au bain-marie worden warmgemaakt in de oven. Je kunt er allerlei lekkere varianten mee maken.

    Bekijk recept 
  • Poireaux à la grecque

    Poireaux à la grecque

    De simpelste gerechten kunnen
    verrassend lekker zijn. Deze prei is makkelijk te maken en een lekker licht begin.

    Bekijk recept 
  • Soupe à l'oignon

    Soupe à l'oignon

    Franse uiensoep, voor sommige mensen klinkt dit misschien niet zo appetijtelijk maar och wat is dit lekker.

    Bekijk recept 
  • Salade betterave avec vinaigrette

    Deze bietensalade is een echt hele oude klassieker. Deze rode bieten kunnen ook heel goed worden gebruikt als bijgerecht.

    Bekijk recept 
  • Salade au chèvre chaud

    Salade au chèvre chaud

    Salade met gegrilde geitenkaas, een Franse klassieker. Deze salade is snel te maken en is heerlijk als lunch of als voorgerecht.

    Bekijk recept 
  • Salade des Lords

    Salade des Lords

    Een klassieke lichte sinaasappel salade met crème fraîche en noten, ideaal voor als het buiten warm is.

    Bekijk recept 
  • Salade des Lords

    Salade Belle Hortense

    Een heerlijke simpele bietensalade, vol van smaak en lekker licht. De perfect start van een heerlijke maaltijd.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding Salade Cauchoise

    Salade Cauchoise

    Salade Cauchoise is een lekkere Normandische aardappelsalade met ham en bleekselderij.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding van een Quiche Lorraine

    Quiche Lorraine

    Deze hartige taart staat synoniem voor het woord quiche en is vernoemd naar de Lorraine regio waar deze taart vandaan komt.

    Bekijk recept 
  • Forel met amandelen

    Truite Aux Amandes

    Forel met amandelen is een echte klassieker. Dit gerecht is makkelijk te maken en is lekker met een beetje aardappelpuree.

    Bekijk recept 
  • Coq au vin

    Coq au vin

    Dit haantje kost een beetje werk en wat geduld maar dan heb je ook wat. Dit recept kan ook met kippedijen worden gemaakt.

    Bekijk recept 
  • Boeuf Bourguignon

    Boeuf Bourguignon

    Boeuf Bourguignon is een heerlijke klassieker die geweldig smaakt. Serveer dit gerecht met geglaceerde uitjes en aardappelpuree.

    Bekijk recept 
  • Entrecote bordelaise

    Entrecote bordelaise

    Entrecote in rode wijnsaus, de saus van de wijnhandelaar. De rode wijnsaus wordt verrijkt door het aanbaksel van de entrecote.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding van Tomate provençale

    Tomate provençale

    Dit is een lekker bijgerecht bij vis of vlees van de barbecue. Het kan gemaakt worden in de oven of op de barbecue.

    Bekijk recept 
  • Tartiflette

    Dit heerlijke kaasgerecht komt uit de Haute-Savoie, de Franse Alpen. Een ideaal gerecht tijdens de koude donkere maanden.

    Bekijk recept 
  • Tian Provençal

    Tian Provençal

    Dit heerlijke simpele gerecht ziet zeer smakelijk uit. Dit gerecht wordt oorspronkelijk gemaakt van zomergroenten

    Bekijk recept 
  • Van Pomme Duchesse wordt vaak de ingevroren variant gekocht. Toch is het heel eenvoudig om zelf te maken en lekkerder.

    Pomme duchesse

    Van Pomme Duchesse wordt vaak de ingevroren variant gekocht. Toch is het heel eenvoudig om zelf te maken en lekkerder.

    Bekijk recept 
  • Ratatouille

    Ratatouille

    Ratatouille is een Provençaalse klassieker zal door ieder Frans gezin een beetje anders worden gemaakt.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding van Kir Royal

    Kir Royal

    Dit is eén van de meest makkelijke cocktails maar nog altijd populair in Frankrijk en een feestelijke manier om een avond te beginnen.

    Bekijk recept 
  • Crème brûlée

    Crème brûlée

    De klassieker staat bij menig restaurant op de kaart. Het is verrassend makkelijk om zelf te maken.

    Bekijk recept 
  • Mousse au chocolat

    Mousse au chocolat

    Eén van de bekendste nagerechten uit de Franse keuken. Je kunt er eindeloos mee variëren. Dit is het klassieke basisrecept.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding van een Poire Belle Hélène

    Poire Belle Hélène

    Dit klassieke nagerecht is in 1864 bedacht door de chef-kok Auguste Escoffier. Het is vernoemd naar de opera La belle Hélène.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding van Crêpe Suzette

    Crêpe Suzette

    Bij klassieke restaurants maakt de ober deze mooie dunne flensjes met sinaasappelboter gereed aan tafel.

    Bekijk recept