Peer

Oorspronkelijk komt de peer uit Centraal-Azië. In de afgelopen drieduizend jaar is de peer verspreid over de hele wereld en een zeer gewild stukje fruit geworden. Er bestaan duizenden soorten perenrassen.

In de keuken
In de keuken wordt onderscheidt gemaakt tussen handperen en stoofperen. De handpeer is zacht en sappig. De stoofpeer is hard en droog en is alleen lekker wanneer deze, hoe kan het ook anders, gestoofd wordt.

Peer is veelzijdig inzetbaar. Het smaakt heerlijk met een wat scherpere kaas zoals een roquefort maar kan ook worden gebruikt in taarten en in dessert zoals bijvoorbeeld de beroemde klassieker Poire Belle Hélène. Het eten in de winter, vooral rond kersttijd is niet compleet als er geen gestoofde peertjes wordt geserveerd.

De peer leent zich ook om er een heerlijke sap van te maken. De Fransen hebben dit nog wat beter gedaan met een Eau de vie, het levenswater gemaakt van peer.

  • Afbeelding van een Poire Belle Hélène

    Poire Belle Hélène

    Dit klassieke nagerecht is in 1864 bedacht door de chef-kok Auguste Escoffier. Het is vernoemd naar de opera La belle Hélène.

    Bekijk recept 
  • Stoofpeertjes

    Stoofpeertjes horen bij de winterse maaltijden en feestdagen. Ze zijn nagenoeg onmisbaar bij wild en tijdens de kerstdagen.

    Bekijk recept