Stoofpeertjes

Stoofpeertjes

Stoofpeertjes horen bij de winterse maaltijden en feestdagen. Ze zijn nagenoeg onmisbaar bij wild en tijdens de kerstdagen. De stoofpeertjes moeten minimaal 4 á 6 uur opstaan maar beter is deze een dag van te voren te maken. 

Ingrediënten:

  • 10 á 12 stoofperen (Gieser Wildeman)
  • 3 kaneelstokjes
  • 100 gram bruine suiker
  • 5 á 8 kruidnagels
  • 5 á 8 jeneverbessen
  • 2 steranijs
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 citroen
  • 1 Sinaasappel
  • 1 liter rode wijn

Bereidingswijze:

  1. Schil de peren, laat het steeltje aan de peer zitten. Snij de onderkant recht zodat het peertje goed rechtop kan staan.
  2. Snij de sinaasappel en citroen in parten.
  3. Doe de peren in een grote pan en zet ze onderwater. Doe er vervolgens alle ingredienten bij. 
  4. Breng het geheel aan de kook en draai het vuur vervolgens terug en laat deze lekker 4 tot 6 uur pruttelen.
  5. Als je klaar bent verwijder je de sinaasappel en citroen om te voorkomen dat het te bitter wordt.
  6. Het beste kun je de peertje de hele nacht onder het kookvocht laten staan.
  7. Voor het serveren warm je de peertjes weer op. Eventueel kun je een saus maken van het kookvocht door het te binden met maïzena en wat extra suiker toe te voegen. Maar dit is zeker niet noodzakelijk!
Terug naar blog