Spaanse balletjes

Spaanse balletjes

Deze kleurrijke ovenschotel is een creatie, geïnspireerd door de warme tinten en rijke smaken die Spanje kenmerken. De combinatie van sinaasappel, paprika, tomaat en specerijen zorgt voor een uniek gerecht met een vleugje zoet, hartig en kruidig. Het is geen traditioneel Spaans gerecht, maar een ode aan de kleuren en smaken die doen denken aan zonnige pleinen en geurige markten in Spanje.

Aantal personen: 4
Voorbereiding: 20 min
Oventijd: 55 min

Ingrediënten:

Voor de gehaktballetjes

  • 500 gram rundergehakt
  • 1 ei
  • 2 theelepels uienpoeder
  • Versgemalen peper en zout

Voor de ovenschotel

  • 3 sinaasappels
  • 2 rode paprika’s
  • 2 gele paprika’s
  • 4 grote tomaten
  • 4 gedroogde tomaten
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 steranijs
  • 2 theelepels venkelzaad
  • 2 theelepels pittig paprikapoeder
  • Bosje verse peterselie
  • Scheutje olijfolie
  • Versgemalen peper en zout

Voorbereiding:

1. Oven voorverwarmen

  • Verwarm de oven voor op 180°C.

2. Gehaktballetjes maken

  • Doe het gehakt in een kom.
  • Klop het ei los en meng het met het gehakt.
  • Voeg de uienpoeder, peper en zout toe en meng goed.
  • Vorm kleine gehaktballetjes (ter grootte van een walnoot) en zet apart.

3. Groenten voorbereiden

  • Snijd de sinaasappels in dunne plakken.
  • Snijd de paprika’s in reepjes.
  • Snijd de tomaten in grove stukken.
  • Snijd de gedroogde tomaten in dunne reepjes.
  • Hak de peterselie fijn voor de garnering.

Bereidingswijze:

1. Ovenschaal vullen

  • Leg de sinaasappelschijven op de bodem van een grote ovenschaal.
    Voeg de paprika, verse tomaten en gedroogde tomaten toe en hussel alles door elkaar.
  • Leg de kaneelstokjes en steranijs ertussen en bestrooi het geheel met venkelzaad, pittig paprikapoeder, peper en zout.
  • Verdeel de gehaktballetjes over de ovenschaal en druk ze lichtjes tussen de groenten.

3.    Bakken in de oven

  • Besprenkel alles met een beetje olijfolie. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak 50-55 minuten, tot de gehaktballetjes gaar zijn en de groenten zacht en geurig.

4.    Serveren

  • Haal de ovenschaal uit de oven en bestrooi royaal met fijngehakte peterselie.
  • Serveer direct, eventueel met versgebakken brood of een frisse salade.
Regresar al blog