Patata bravas

Patata bravas

Patata bravas, aardappelen met pittige tomatensaus wordt in grote delen van Spanje gegeten in vele verschillende variaties.

Recept Patata bravas

Aantal personen: 4
Voorbereiding: 15 min
Totale bereiding: 45 min

Ingrediënten:

De aardappels

  • 800 gram vastkokende aardappels (blidstar)
  • Snuf zeezout
  • Scheutje olijfolie

De saus

  • Olijfolie
  • 2 uien
  • 1 wortel
  • 2 tenen knoflook
  • 2 takjes rozemarijn
  • 2 theelepels zoete paprikapoeder
  • 1 laurierblaadje
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 Spaanse rode peper
  • Paar takjes verse tijm
  • 400 gram gehakte tomaten (blik)
  • 2 eetlepels sherryazijn
  • Zeezout en zwarte peper

Garnering

  • Half bosje platte peterselie
  • Halve sinaasappel

Hoe maak je Patata bravas?

De saus

  1. Pel de teentjes knoflook en hak deze fijn, snipper de uien en rasp de wortel. Verwijder de zaadjes en zaadlijsten van de rode peper en snij deze fijn.
  2. Doe een beetje olijfolie in de pan en fruit hier de uien aan. Zodra deze begint te kleuren voeg je de knoflook en de rode peper toe. Bak deze nog even 2 á 3 minuten mee en blus daarna af met de sherry.
  3. Voeg de tomatenblokjes uit blik en de geraspte wortel toe. Haal de blaadjes van tijm en rozemarijn, hak deze grof en voeg toe aan de pan. Voeg als laatste het laurierblad toe en breng op smaak met zoete paprika poeder, peper en zout.

De aardappelen

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden
  2. Schil de aardappelen en snij deze grof in grote stukken. Kook de aardappelen in gezouten water ongeveer 10 á 12 minuten. Giet ze af en schud ze dan goed op zodat de buitenkant beschadigd.
  3. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de aardappelen daarin totdat een mooie bruine kleur krijgen.
  4. Doe de aardappelen in een ovenschaal en giet hier de saus over. Zet het nu 10 á 15 minuten in de oven.
  5. Rasp de halve sinaasappel, was en hak de platte peterselie fijn.
  6. Verwijder voor het serveren het laurierblad en garneer met de sinaasappelrasp en de peterselie.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.