Basillicum

Basillicum

Basilicum is eén van de meest gebruikte kruiden in de keuken en is eigenlijk bij iedere supermarkt, groenteboer of markt verkrijgbaar. Echter zijn er ook speciale soorten die minder vaak te koop zijn maar wel erg lekker!

Latijnse naam: Ocimum basilicum
Hoogte: 30 - 150 cm
Bloeiperiode: eind zomer
Levensduur: 1 jaar

Beschrijving:
Oorspronkelijk komt basilicum uit centraal Afrika en zuidoost Azië. Tegenwoordig wordt basilicum over ter wereld gekweekt. Afhankelijk van het soort wordt basilicum 30 tot 150 cm hoog. Er zijn meer dan 60 verschillende soorten. De meest gangbare en gebruikte soorten zijn zoete basilicum.

Een aantal voorbeelden hiervan zijn:

  • Anijs- of drop basilicum
  • Kaneel basilicum
  • Paarse basilicum
  • Thaise basilicum

In de keuken
De blaadjes van de basilicum worden veelal alleen gebruikt. Maar in bijvoorbeeld een pesto kunnen de steeltjes ook gewoon worden gebruikt. De blaadjes kunnen ook worden ingevroren of worden gedroogd.

De witte bloempjes die zich aan het einde van de zomer laten zien kunnen ook worden gebruikt. Deze sterk geurende bloempjes lijken een beetje op kruidnagel dus moeten met mate worden toepast.

In de kruidentuin
Basilicum is eigenlijk een vaste plant maar is niet winterhard en wordt voor keukengebruik altijd gekweekt als een éénjarige plant. De plant houdt van vochtige grond op een beschutte plek. Deze plant kan niet tegen de volle zon.

Het opkweken van basilicum is erg makkelijk. De zaadjes ontkiemen erg makkelijk en het verpotten kan al naar enkele weken.

Terug naar blog