Koriander

Koriander

Koriander is een zeer populair kruid in de Afrikaanse en Aziatische keuken en is toepasbaar in zeer veel gerechten en kookstijlen.

Latijnse naam: Coriandrum sativum
Hoogte: 25 – 75 cm
Bloeiperiode: Juni-juli
Levensduur: 1 jaar

Beschrijving:

Koriander komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Koriander valt onder de Schermbloemenfamilie (Apiaceae) waar bijvoorbeeld ook karwij, anijs en dille onder vallen. De plant wordt 25 – 75 cm hoog.

Rond juni, juli begint de plant te groeien en ontstaan er schermachtige bloemhoofden met prachtige witte bloempjes.

In de keuken
De blaadjes, steeltjes en de zaadjes zijn eetbaar van deze plant. De steeltjes hebben heel veel smaak dus deze zeker niet weggooien. De blaadjes hebben een heerlijk smaak en zien er ook smakelijk uit als decoratie.

Gemalen korianderzaadjes wordt ook wel Ketoembar genoemd en dit wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken maar ook in Noord-Afrika.

In de kruidentuin
Koriander houdt van een zonnige plek, de grond moet vochtig blijven maar niet te nat. In een pot heeft koriander bijna elke dag water nodig.

Koriander is een éénjarig kruid dus moet elk jaar opnieuw worden gekweekt. Dit gaat er makkelijk, zowel in potten als in de volle grond. Na een paar weken kunnen de blaadjes en steeltjes worden geoogst. De plant loopt meestal een paar keer uit.

Aan het einde van de zomer, zodra het grootste gedeelte van de zaden grijs begint te worden is het tijd om te oogsten. Snij de planten af en laat deze drogen met een bakje eronder. Zodra de plant goed gedroogd is kun je de zaden eruit wrijven.

Je kunt de zaden direct gebruiken in de keuken maar je kunt deze ook in een envelop doen en de zaadjes volgend jaar weer gebruiken.

Terug naar blog