Peterselie

Peterselie

Peterselie is een veelzijdig kruid dat vaak wordt gebruikt in de keuken vanwege zijn frisse smaak en decoratieve kwaliteiten. Het komt in twee hoofdvarianten: krulpeterselie en platte peterselie.

  • Latijnse naam: Petroselinum crispum
  • Hoogte: 15 - 30 cm
  • Bloeiperiode: Zomer
  • Levensduur: 2-jarig, meestal als eenjarige plant geteeld

Kenmerken: Peterselie heeft heldergroene bladeren en een subtiele, frisse smaak met een lichte peperigheid. Het wordt vaak gebruikt als garnering vanwege zijn aantrekkelijke bladeren.

In de keuken: Peterselie is een veelzijdig kruid dat zowel vers als gedroogd kan worden gebruikt. Krulpeterselie heeft een decoratief uiterlijk en wordt vaak gebruikt als garnering. Platte peterselie heeft een sterkere smaak en is ideaal voor het op smaak brengen van sauzen, soepen en marinades.

Voedingswaarde: Peterselie is niet alleen smaakvol, maar ook rijk aan voedingsstoffen. Het bevat vitamine C, vitamine K, ijzer en antioxidanten, waardoor het een gezonde toevoeging is aan je dieet.

In de tuin: Peterselie is gemakkelijk te kweken en gedijt in goed doorlatende, vochtige grond. Het kan zowel in de volle grond als in potten worden geteeld. Regelmatige oogst bevordert de groei van nieuwe bladeren.

Culinair gebruik: Voeg peterselie toe aan salades, soepen, sauzen, marinades en roerbakgerechten. Het kan ook worden gebruikt in kruidenboter en als topping voor gegrilde vis of kip.

Peterselie is een onmisbaar kruid in de keuken en een geweldige manier om smaak en voedingsstoffen toe te voegen aan je gerechten. Of het nu gaat om het opvrolijken van een bord of het versterken van de smaak van een gerecht, peterselie is een ware smaakmaker.

Terug naar blog