Karamelsaus

Karamelsaus

Een volle, fluweelzachte karamelsaus die perfect past bij ijs, pudding, pannenkoeken of als swirl door desserts.

Opbrengst: ca. 250 ml
Kooktijd: 15 minuten
Koeltijd: enkele minuten

Ingrediënten

  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 100 ml slagroom (kamertemperatuur)
  • 50 g boter
  • Snufje zeezout (optioneel, voor gezouten karamel)

Benodigdheden

  • Pan met dikke bodem
  • Houten lepel of siliconen spatel
  • Hittebestendig potje of flesje

Bereiding

  1. Verwarm de suiker in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur zonder te roeren. Laat de suiker smelten en karameliseren tot een goudbruine kleur. Roer eventueel voorzichtig als niet alle suiker gelijk smelt.
  2. Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de slagroom toe terwijl je roert (pas op, dit kan opspatten).
  3. Voeg de boter toe en roer tot deze volledig is opgenomen en de saus glad is.
  4. Voeg een snufje zeezout toe als je gezouten karamelsaus wilt maken.
  5. Laat enkele minuten afkoelen en giet de saus in een hittebestendig potje of flesje.
  6. De karamelsaus zal indikken bij het afkoelen. Verwarm licht voor gebruik indien je een vloeibare saus wilt.
Terug naar blog
  • Aardbeiensaus

    Aardbeiensaus

    Aardbeien zijn heerlijk maar soms heb je er gewoon te veel. Een oplossing is dan om een lekkere aardbeiensaus te maken.

    Bekijk recept 
  • Mousse au chocolat

    Mousse au chocolat

    Eén van de bekendste nagerechten uit de Franse keuken. Je kunt er eindeloos mee variëren. Dit is het klassieke basisrecept.

    Bekijk recept