
Karamelsaus
Een volle, fluweelzachte karamelsaus die perfect past bij ijs, pudding, pannenkoeken of als swirl door desserts.
Opbrengst: ca. 250 ml
Kooktijd: 15 minuten
Koeltijd: enkele minuten
Ingrediënten
- 200 g fijne kristalsuiker
- 100 ml slagroom (kamertemperatuur)
- 50 g boter
- Snufje zeezout (optioneel, voor gezouten karamel)
Benodigdheden
- Pan met dikke bodem
- Houten lepel of siliconen spatel
- Hittebestendig potje of flesje
Bereiding
- Verwarm de suiker in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur zonder te roeren. Laat de suiker smelten en karameliseren tot een goudbruine kleur. Roer eventueel voorzichtig als niet alle suiker gelijk smelt.
- Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de slagroom toe terwijl je roert (pas op, dit kan opspatten).
- Voeg de boter toe en roer tot deze volledig is opgenomen en de saus glad is.
- Voeg een snufje zeezout toe als je gezouten karamelsaus wilt maken.
- Laat enkele minuten afkoelen en giet de saus in een hittebestendig potje of flesje.
- De karamelsaus zal indikken bij het afkoelen. Verwarm licht voor gebruik indien je een vloeibare saus wilt.