Pide
Turkse pide is een heerlijke gevulde bootvormige brood. Turkse pide is heerlijk als hoofdgerecht of als snack.
Ingrediënten voor het deeg:
- 500 gram tarwebloem
- 10 gram droge gist
- 1 theelepel suiker
- 1 theelepel zout
- 300 ml lauw water
- 2 eetlepels olijfolie
Ingrediënten voor de vulling:
- 200 gram gehakt (rundvlees, lamsvlees of kip)
- 1 ui, fijngehakt
- 1 tomaat, in blokjes gesneden
- 1 paprika, in reepjes gesneden
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel komijnpoeder
- Zout en zwarte peper naar smaak
- Verse peterselie of koriander voor garnering
Bereidingswijze:
Bereid het deeg:
- Meng de droge gist en suiker in lauw water en laat het ongeveer 10 minuten staan tot het begint te schuimen.
- Doe de bloem en het zout in een grote kom en voeg het gistmengsel en olijfolie toe.
- Kneed het deeg gedurende ongeveer 10 minuten tot het zacht en elastisch is. Voeg indien nodig meer bloem of water toe om de consistentie goed te krijgen.
- Dek het deeg af met een vochtige doek en laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats, of tot het in omvang is verdubbeld.
Maak de vulling:
- Verhit wat olijfolie in een pan en bak de gehakte ui tot deze zacht is.
- Voeg het gehakt toe en bak het rul en gaar. Voeg vervolgens de paprikapoeder, komijnpoeder, zout en peper toe. Meng goed.
- Voeg de tomaten en paprika toe en bak ze kort tot ze zacht zijn. Haal de pan van het vuur en laat de vulling afkoelen.
Maak de pide:
- Verwarm de oven voor op 220°C.
- Verdeel het gerezen deeg in gelijke porties en rol ze uit tot ovale vormen van ongeveer 1 cm dik.
- Leg de deegovale op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Verdeel de afgekoelde vulling gelijkmatig over de deegovale, laat een rand vrij.
- Vouw de randen van het deeg over de vulling om een bootvormige pide te vormen.
- Bak de pide in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20-25 minuten, of tot het deeg goudbruin is.
- Haal de pide uit de oven, garneer met verse peterselie of koriander en serveer warm.