Imam Bayıldı

Imam Bayıldı

Gevulde Aubergine op Turkse wijze. Imam Bayıldı betekent letterlijk “de imam viel flauw” – volgens de legende van verrukking of van schrik toen hij hoorde hoeveel olijfolie erin ging. Dit klassieke Turkse gerecht is volledig vegetarisch, boordevol smaak en wordt meestal lauwwarm of koud geserveerd.

Aantal personen: 4
Voorbereiding: 10 min
Bereiding: 30 min
Oventijd: 60 min

Ingrediënten:

Aubergines:

  • 2 grote aubergines (of 4 kleine)
  • Zout
  • Olijfolie

Vulling:

  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 rijpe tomaten
  • 1 groene paprika
  • 70 gram tomatenpuree
  • 1 theelepel suiker
  • 1 theelepel gedroogde oregano of tijm
  • Handje verse peterselie of dille
  • Zout & zwarte peper naar smaak
  • Sap van ½ citroen

Voorbereiding:

  1. Pel de ui en snij deze in dunnen ringen 
  2. Pel de knoflook en hak deze fijn
  3. Verwijder het vruchtvlees van de tomaten en snij deze in blokjes
  4. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snij deze in reepjes
  5. Was de kruiden en hak deze fijn

Bereidingswijze:

1. Aubergines voorbereiden

  • Snijd de aubergines in de lengte doormidden.
  • Kerf het vruchtvlees kruiselings in (niet doorsnijden) en bestrooi de helften met zout. Laat 30 minuten uitlekken om bitterheid en vocht te verminderen.
  • Spoel af en dep droog.
  • Rooster de auberginehelften besprenkeld met een ruime hoeveelheid olijfolie in de oven op 200°C tot ze zacht en lichtbruin zijn (± 20 min). Leg ze daarna in een ovenschaal.

2. Vulling maken

  • Verhit een paar eetlepels olijfolie in een pan.
  • Fruit de uien zacht en glazig (± 10 minuten). Voeg knoflook toe en bak nog 1 minuut.
  • Voeg tomaten, tomatenpuree, paprika (optioneel), suiker, oregano, zout en peper toe. Laat 10-15 minuten sudderen tot het een geurige, ingekookte saus is.
  • Roer de verse kruiden en het citroensap erdoor. 

3. Aubergines vullen & bakken

  • Druk het vruchtvlees van de aubergines voorzichtig wat naar binnen om ruimte te maken.
  • Vul de aubergines royaal met het tomaten-ui mengsel.
  • Giet nog wat olijfolie en eventueel een scheutje water in de ovenschaal.
  • Bak 30-40 minuten op 180°C, tot alles mooi zacht en geurig is.

Serveren:

  • Serveer lauwwarm of op kamertemperatuur.
  • Bestrooi met verse peterselie.
  • Heerlijk met Turks brood, rijst of bulgur.
Terug naar blog