Melisse

Melisse

Melisse is een gemakkelijk te kweken kruid met prachtige groene bladeren met een heerlijke citroensmaak. Lekker in salades, thee en koude drankjes.

Latijnse naam: Melissa officinalis
Hoogte: 50 - 70 cm
Bloeiperiode: Begin- midden zomer
Levensduur: Meerjarig

Beschrijving:
Dit kruid wordt al eeuwenlang gebruikt door verschillende volkeren. Het is een plantje dat veel bijen aantrekt. De plant krijgt prachtige groene bladeren en wordt ongeveer een halve meter hoog. Uiteindelijk gaat de plant begin en midden zomer bloemen generen. De bladeren zijn hierna minder lekker en kunnen zeepachtig gaan smaken.

In de keuken
Van de blaadjes van melisse kan thee worden gemaakt van zowel verse als gedroogde bladeren. De jonge blaadjes zijn tevens een lekkere smaakmaker in eigen gemaakte koude frisdrankjes. Het is een heerlijk vers kruid dat goed smaakt in salades, vis en lam.

In de kruidentuin
Melisse is een meerjarig kruid dat slechts weinig wensen heeft. Te veel in de schaduw kan ongedierte opleveren en levert ook een minder smaakvolle blaadjes. Het lekkerste zijn de verse blaadjes maar deze kunnen ook gedroogd worden om later smaak toe te voegen aan thee of sauzen.

Door de plant af te snoeien tot een centimeter of 10 á 15 net voordat deze gaat bloeien kun je de hele zomer door nog genieten van de heerlijke jonge blaadjes.

Het vermeerderen van de plant gaat makkelijk door in het najaar de jonge stukken aan de buitenkant de plaatsen. Melisse sterft in het najaar uiteindelijk helemaal af. Aan het einde van de winter, begin voorjaar snoei je de oude stukken van de plant af. Zodra de lente zon een beetje warmte begint te geven zullen de eerste blaadjes weer tevoorschijn komen.

Terug naar blog