
Clafoutis
Een klassiek dessert uit de Franse streek Limousin. Sappige kersen in een luchtig beslag tussen pannenkoek en custard – eenvoudig en onweerstaanbaar.
Opbrengst: 1 clafoutis
Kooktijd: 10 min
Baktijd: 35 min
Ingrediënten
- 300 g verse kersen (liefst met pit)
- 3 eieren
- 100 g kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 snufje zout
- 80 g bloem
- 250 ml volle melk
- 25 g gesmolten boter (plus extra om in te vetten)
- Poedersuiker voor afwerking
Benodigdheden
- Ovenschaal
- Oven
- Kom en garde
Voorbereiding & Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte). Vet een ovenschaal in met boter.
- Was de kersen en leg ze in een enkele laag op de bodem van de schaal.
- Klop in een kom de eieren los met kristalsuiker, vanillesuiker en een snufje zout.
- Zeef de bloem erbij en meng tot een glad beslag.
- Voeg geleidelijk de melk toe en meng tot een dun beslag. Roer daarna de gesmolten boter erdoor.
- Giet het beslag voorzichtig over de kersen.
- Bak de clafoutis 35–40 minuten in het midden van de oven, tot hij goudbruin en stevig is.
- Laat iets afkoelen en bestuif met poedersuiker.
Serveertip
Serveer lauwwarm, eventueel met een lepeltje crème fraîche of een bolletje vanille-ijs.