
Crema Catalana
Crema Catalana is de Spaanse tegenhanger van Crème Brûlée: fluweelzacht, fris gekruid en met dat onweerstaanbare gekaramelliseerde suikerlaagje.
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 15 min
Bereiding: 15 min
Totale bereiding: 2 uur 15 min
Ingrediënten
- 8 dl melk
- 150 gram fijne kristalsuiker
- 4 eierdooiers
- 1 kaneelstokje
- 1 vanillestokje
- Schil van een halve citroen
- Schil van een halve sinaasappel
- 1 eetlepel maïzena
Voorbereiding
- Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
- Schil de halve citroen en sinaasappel (alleen het gekleurde deel).
Bereiding
- Breng 7 dl melk aan de kook met de citroen- en sinaasappelschil, het kaneelstokje, het vanillemerg en het stokje.
- Klop de eierdooiers luchtig met de suiker tot een glad mengsel.
- Los de maïzena op in 1 dl melk (of een paar eetlepels uit het pannetje) en voeg dit toe aan het eiermengsel.
- Verwijder de schillen en stokjes uit de warme melk.
- Voeg al kloppend het eiermengsel langzaam toe aan de melk en breng zachtjes aan de kook tot het indikt. Haal direct van het vuur.
- Giet het mengsel in platte schaaltjes en laat minimaal 2 uur afkoelen in de koelkast.
- Voor het serveren: bestrooi met suiker en karameliseer onder een hete grill tot goudbruin.