Munt

Munt

Munt is een veelgebruid kruid in de keuken en gemakkelijk verkrijgbaar bij supermarkten, groenteboeren en op markten. Naast de bekende soorten zijn er ook minder gangbare varianten die verrassend smaakvol zijn!

Latijnse naam: Mentha spp.
Hoogte: 30 - 90 cm
Bloeiperiode: zomer
Levensduur: meerjarig

Beschrijving:
Oorspronkelijk afkomstig uit Europa en Azië, wordt munt nu wereldwijd verbouwd. Afhankelijk van de soort kan munt een hoogte bereiken van 30 tot 90 cm. Er bestaan verschillende varianten, waarvan pepermunt en munt met een chocoladesmaak enkele populaire zijn.

Enkele voorbeelden van muntsoorten zijn:

  • Pepermunt (Mentha × piperita)
  • Appelmunt (Mentha suaveolens)
  • Chocolademunt (Mentha × piperita 'Chocolate')
  • Citroenmunt (Mentha × piperita 'Citrata')

In de keuken:
Muntblaadjes worden vaak vers gebruikt, maar ook gedroogd of ingevroren. De frisse smaak van munt past goed bij zowel zoete als hartige gerechten. Denk aan muntsaus voor lamsvlees, muntthee, of toegevoegd aan salades en desserts.

De bloemen van munt kunnen ook worden gebruikt, vooral voor decoratie. Ze hebben een lichte muntsmaak en voegen een visuele flair toe aan gerechten.

In de kruidentuin:
Munt gedraagt zich als een vaste plant en is meerjarig, maar het kan ook invasief worden. Het gedijt goed in vochtige grond op een plek met gedeeltelijke schaduw tot volle zon.

Munt is zeer veerkrachtig en kan eenvoudig worden gekweekt. Het vermeerderen kan via zaad of door de wortelscheuten te scheiden. Houd er rekening mee dat munt snel kan groeien, dus het is handig om het in een pot te planten om verspreiding in de tuin te beheersen.

Of het nu pepermunt is voor verfrissende thee of chocolademunt voor een unieke twist, munt voegt een verfrissende dimensie toe aan diverse culinaire creaties.

Terug naar blog