
Citroencake
Deze frisse en luchtige citroencake is perfect voor een middag bakken en heeft de heldere smaak van citroen met een zachte kruimel. Lekker met een dun laagje citroenglazuur of poedersuiker.
Aantal personen: 8-10 plakken
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 50 minuten
Totale bereiding: ca. 1 uur en 5 minuten
Ingrediënten
Voor de cake
- 200 g zelfrijzend bakmeel
- 175 g fijne kristalsuiker
- 175 g roomboter (kamertemperatuur)
- 3 eieren
- Rasp van 1 biologische citroen
- 2 el citroensap
- Snuf zout
Voor het glazuur
- 100 g poedersuiker
- 2 el vers citroensap
Voorbereiding (mis en place)
- Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte).
- Bekleed een cakevorm (ca. 25 cm) met bakpapier of vet in en bestuif licht met bloem.
- Rasp de citroen en pers het sap.
Bereiding
- Klop de boter en suiker luchtig in een kom.
- Voeg de eieren één voor één toe en klop tot een luchtig mengsel.
- Voeg de citroenrasp en het citroensap toe en meng kort door.
- Zeef het zelfrijzend bakmeel met zout boven de kom en spatel voorzichtig door het beslag.
- Schenk het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
- Bak de cake in 50 minuten goudbruin en gaar. Controleer met een satéprikker.
- Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen, daarna op een rooster verder afkoelen.
- Zeef de poedersuiker in een kom, voeg 1,5 el citroensap toe en roer tot een dik gietbaar glazuur. Voeg indien nodig druppels citroensap toe.
- Giet het glazuur over de afgekoelde cake en laat 15-20 minuten opstijven voor een mooie glans.