Sinaasappelcake

Sinaasappelcake

Deze klassieke sinaasappelcake is heerlijk zacht, fris van smaak en verrassend door de knisper van maanzaad. Een eenvoudig bakrecept dat altijd in de smaak valt.

Aantal personen: 1 cake (ca. 10 plakken)
Voorbereiding: 15 minuten
Bereiding: 45 minuten
Totale bereiding: 1 uur

Ingrediënten

  • 200 g bloem
  • 150 g fijne kristalsuiker
  • 3 eieren
  • 125 g roomboter
  • 2 sinaasappels
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 snufje zout
  • 2 el maanzaad
  • 100 g poedersuiker
  • 1–2 el sinaasappelsap (voor glazuur)
  • Optioneel: 1 tl maanzaad (voor garnering)

Voorbereiding

  • Zeef de bloem.
  • Laat de roomboter op kamertemperatuur komen.
  • Rasp de schil van 1 sinaasappel (alleen het oranje deel).
  • Pers beide sinaasappels uit en meet ongeveer 100 ml sap af voor het beslag.

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 175°C (boven- en onderwarmte). Vet een cakevorm in en bekleed met bakpapier.
  2. Klop de eieren met de suiker in ± 5 minuten licht en luchtig tot een bleke massa.
  3. Voeg de zachte boter toe en klop tot een egaal beslag.
  4. Roer de sinaasappelrasp en 100 ml sap door het beslag.
  5. Mix in een andere kom de bloem, bakpoeder, zout en maanzaad.
  6. Spatel dit mengsel in twee delen luchtig door het natte beslag. Niet overmengen.
  7. Giet het beslag in de cakevorm en bak 40–45 minuten. Test met een prikker.
  8. Laat de cake 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort dan op een rooster en laat volledig afkoelen.
  9. Roer poedersuiker met 1–2 el sinaasappelsap tot glazuur. Lepel of strijk over de cake.
  10. Garneer eventueel met wat extra maanzaad.
Terug naar blog
  • Sinaasappel pudding met gelei

    Sinaasappel pudding met gelei

    Een ouderwets fris dessert met een sinaasappelgelei op de bodem en een zachte pudding met een vleugje gember.

    Bekijk recept 
  • Aardbeien tiramisu

    Aardbeien tiramisu

    Deze aardbeien tiramisu is een frisse, zomerse variant op de klassieke tiramisu. De combinatie van zoete aardbeien en romige mascarpone zorgt voor een licht en elegant dessert.

    Bekijk recept 
  • Citroencake

    Citroencake

    Deze frisse en luchtige citroencake is perfect voor een middag bakken en heeft de heldere smaak van citroen met een zachte kruimel.

    Bekijk recept 
  • Clafoutis

    Een klassiek dessert uit de Franse streek Limousin. Sappige kersen in een luchtig beslag tussen pannenkoek en custard – eenvoudig en onweerstaanbaar.

    Bekijk recept 
  • Ensalada de Zanahoria con Naranja

    Deze wortelsalade met sinaasappel is een frisse en smaakvolle combinatie die perfect past bij een lichte lunch.

    Bekijk recept 
  • Salade des Lords

    Salade des Lords

    Een klassieke lichte sinaasappel salade met crème fraîche en noten, ideaal voor als het buiten warm is.

    Bekijk recept