Daube de Boeuf

Daube de Boeuf

Daube de Boeuf is een klassiek Frans stoofgerecht uit de Provence, rijk aan diepe smaken van rode wijn, rundvlees en kruiden. Perfect voor speciale gelegenheden of een gezellig diner.

Aantal personen: 4
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 3-4 uur
Totale bereiding: 3 uur 30 minuten - 4 uur 30 minuten

Ingrediënten

  • 1 kg runderriblappen of runderstoofvlees
  • 500 ml rode wijn (bij voorkeur uit de Provence)
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 wortels
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 laurierblad
  • 1 takje tijm
  • 1 sinaasappel
  • 200 g champignons
  • Zout en peper naar smaak

Voorbereiding

  • Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 4 cm.
  • Pel en snijd de uien in ringen.
  • Pel de knoflook en plet deze licht.
  • Schil de wortels en snijd in plakjes.
  • Was en snijd de bleekselderij fijn.
  • Borstel de champignons schoon en halveer ze.
  • Snijd de sinaasappel in kwarten.

Bereiding

  1. Doe het vlees samen met rode wijn, uien, knoflook, wortels, bleekselderij, laurier, tijm en sinaasappel in een grote kom. Dek af en laat minstens 2 uur, liefst een hele nacht, marineren in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 160°C. Haal het vlees uit de marinade en dep droog. Bewaar de marinade.
  3. Verhit olijfolie in een ovenbestendige pan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
  4. Voeg de marinade en gemarineerde groenten toe aan het vlees in de pan. Breng aan de kook.
  5. Dek de pan af en plaats in de oven. Laat 3 tot 4 uur zachtjes stoven tot het vlees boterzacht is.
  6. Voeg de champignons toe tijdens het laatste half uur van het stoven.
  7. Breng op smaak met zout en peper. Verwijder de laurier en sinaasappel. Serveer met aardappelpuree of knapperig brood.
Terug naar blog
  • Boeuf Bourguignon

    Boeuf Bourguignon

    Boeuf Bourguignon is een heerlijke klassieker die geweldig smaakt. Serveer dit gerecht met geglaceerde uitjes en aardappelpuree.

    Bekijk recept 
  • Stoemp met Prei en Venkel

    Dit eenvoudige recept is een heerlijk bijgerecht dat goed samengaat met verschillende vleesgerechten.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding van Limburgs zuurvlees

    Limburgs zuurvlees

    Limburgs zuurvlees is een heerlijk gerecht waarbij de azijn samen met de appelstroop zorgt voor een perfecte zoetzure harmonie.

    Bekijk recept 
  • Hete bliksem

    Hete bliksem

    Een heerlijke stamppot die misschien iets minder bekend is maar oh zo lekker in de wintertijd.

    Bekijk recept 
  • Blote billetjes in 't gras

    Blote billetjes in ’t gras

    Deze stamppot is een onvervalste klassieker uit de Nederlandse keuken. Heerlijk in de koudere maanden van het jaar.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding van het gerecht Cottage Pie

    Cottage Pie

    Cottage Pie is een oud traditioneel Engels gerecht dat bestaat uit gehakt, aardappelpuree en groenten.

    Bekijk recept