
Daube de Boeuf
Daube de Boeuf is een klassiek Frans stoofgerecht uit de Provence, rijk aan diepe smaken van rode wijn, rundvlees en kruiden. Perfect voor speciale gelegenheden of een gezellig diner.
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 3-4 uur
Totale bereiding: 3 uur 30 minuten - 4 uur 30 minuten
Ingrediënten
- 1 kg runderriblappen of runderstoofvlees
- 500 ml rode wijn (bij voorkeur uit de Provence)
- 2 uien
- 3 teentjes knoflook
- 2 wortels
- 1 stengel bleekselderij
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 laurierblad
- 1 takje tijm
- 1 sinaasappel
- 200 g champignons
- Zout en peper naar smaak
Voorbereiding
- Snijd het vlees in blokjes van ongeveer 4 cm.
- Pel en snijd de uien in ringen.
- Pel de knoflook en plet deze licht.
- Schil de wortels en snijd in plakjes.
- Was en snijd de bleekselderij fijn.
- Borstel de champignons schoon en halveer ze.
- Snijd de sinaasappel in kwarten.
Bereiding
- Doe het vlees samen met rode wijn, uien, knoflook, wortels, bleekselderij, laurier, tijm en sinaasappel in een grote kom. Dek af en laat minstens 2 uur, liefst een hele nacht, marineren in de koelkast.
- Verwarm de oven voor op 160°C. Haal het vlees uit de marinade en dep droog. Bewaar de marinade.
- Verhit olijfolie in een ovenbestendige pan en bak het vlees rondom bruin. Voeg de tomatenpuree toe en bak kort mee.
- Voeg de marinade en gemarineerde groenten toe aan het vlees in de pan. Breng aan de kook.
- Dek de pan af en plaats in de oven. Laat 3 tot 4 uur zachtjes stoven tot het vlees boterzacht is.
- Voeg de champignons toe tijdens het laatste half uur van het stoven.
- Breng op smaak met zout en peper. Verwijder de laurier en sinaasappel. Serveer met aardappelpuree of knapperig brood.