Limburgs zuurvlees
Limburgs zuurvlees is een heerlijk gerecht uit de Limburgse keuken. Het zuur van de azijn samen met de appelstroop zorgt voor een perfecte zoetzure harmonie. Dit gerecht wordt vaak geserveerd met Vlaamse frieten maar een beetje aardappelpuree kan ook.
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 10 min
Totale bereiding: 75 min
Ingrediënten:
- 600 gram runderriblappen
- 4 uien
- 4 eetlepels appelstroop
- 2 plakjes ontbijtkoek
- Roomboter
- 100 ml witte wijnazijn
- 100 ml warm water
- 4 laurierblaadjes
- 4 á 6 jeneverbessen
- 4 kruidnagels
- 1 eetlepel donkere basterdsuiker
- Peper en zout
Voorbereiding:
- Snij de runderriblappen in repen van ongeveer 2 cm.
- Bestrooi de runderriblappen met peper en zout.
- Pel de uien, houd een halve ui apart en snij de rest in reepjes.
- Prik de laurierblaadjes met de kruidnagels vast op de halve ui.
Bereidingswijze:
- Zet een braadpan op het vuur en doe hier wat roomboter in en wacht tot deze heet is. Bak vervolgens het vlees aan totdat het aan alle kanten mooi bruin begint te kleuren.
- Voeg het water en de azijn toe en breng het geheel aan de kook. Zet vervolgens het vuur laag zodat zachtjes pruttelt.
- Zet een pan op het vuur met een beetje roomboter. Bak hierin de uien aan samen met de bruine suiker totdat de uien mooi bruin beginnen te worden.
- Voeg de uien samen met de halve ui en de jeneverbessen aan de braadpan.
- Verkruimel de ontbijtkoek in de braadpan en voeg de appelstroop toe. Roer alles goed door elkaar.
- Laat de pan nu met deksel rustig een uur lang pruttelen. Roer af en toe door.
- Verwijder voor het serveren de halve ui.