Stoemp met Prei en venkel
Dit eenvoudige en smakelijke recept voor stoemp met prei is een heerlijk bijgerecht dat goed samengaat met verschillende vleesgerechten.
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 10 min
Bereidingstijd: 30 min
Ingrediënten:
- 1 kg kruimige aardappelen
- 3 preien, alleen het witte en lichtgroene deel
- 1 Venkel
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram boter
- 300 ml kopje melk
- Verse tijmblaadjes
- 2 eetlepels grove mosterd
- Zout en zwarte peper
Voorbereiding:
- Schil de aardappelen en verdeel in gelijke stukken
- Snij de prei over de lengte open en was deze heel goed totdat alle eventuele zand verwijderd is. Snij vervolgens de prei in ringen
- Verwijderd het hart van de venkel en snij deze fijn
- Pel de ui en snipper deze fijn
- Pel de knoflook en hak deze fijn
Bereidingswijze:
- Kook de aardappelen in een grote pan met licht gezouten water ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn. Giet af en laat ze even uitdampen.
- In een aparte pan, smelt de helft van de boter op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe en fruit ze glazig.
- Voeg de preiringen en de venkel toe aan de pan met ui en knoflook. Bak ze tot ze zacht zijn, ongeveer 5-7 minuten.
- Voeg de gekookte aardappelen toe aan het prei, venken en uienmengsel. Stamp alles goed door elkaar met een aardappelstamper.
- Voeg mosterd, de overgebleven boter en melk toe aan de gestampte aardappelen en prei. Blijf stampen en roeren tot je een smeuïge textuur hebt bereikt.
- Breng de stoemp op smaak met zout en zwarte peper. Proef en pas de kruiden aan naar jouw smaak. Serveer de stoemp warm en garneer met verse tijmblaadjes.