Afbeelding van Hete bliksem

Hete bliksem

Een hartverwarmende stamppot met een verrassende combinatie van zure en zoete appels. Heerlijk voor koude dagen, vooral met een stukje worst erbij.

Aantal personen: 4
Voorbereiding: 15 min
Bereiding: 30 min
Totale bereiding: 45 min

Ingrediënten

  • 1,5 kg aardappelen
  • 350 gram zure appels (bijv. goudrenetten)
  • 350 gram zoete appels (bijv. Cox)
  • 2 extra zoete appels
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • 1 snufje kaneel
  • 125 gram magere spekblokjes
  • 2 uien

Voorbereiding

  • Schil en was de aardappelen.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken.
  • Pel de uien en snijd in ringen.
  • Schil de 2 extra zoete appels en snijd in dunne plakken.

Bereiding

  1. Kook de aardappelen 20 minuten in gezouten water.
  2. Voeg daarna de appelstukken toe en kook nog 5 minuten door.
  3. Bak intussen de spekblokjes uit in een pan.
  4. Voeg de uienringen toe aan het spek en bak tot ze goudbruin zijn.
  5. Giet de aardappelen en appels af en stamp tot een smeuïge stamppot.
  6. Leg de appelplakken op een bord, bestrooi met suiker en kaneel, en verwarm kort in de magnetron tot ze zacht zijn.
  7. Serveer de stamppot op een schaal, schep het spek-uienmengsel erover en garneer met de warme appelplakken.
Terug naar blog
  • Afbeelding van Limburgs zuurvlees

    Limburgs zuurvlees

    Limburgs zuurvlees is een heerlijk gerecht waarbij de azijn samen met de appelstroop zorgt voor een perfecte zoetzure harmonie.

    Bekijk recept 
  • Blote billetjes in 't gras

    Blote billetjes in ’t gras

    Deze stamppot is een onvervalste klassieker uit de Nederlandse keuken. Heerlijk in de koudere maanden van het jaar.

    Bekijk recept 
  • Boeuf Bourguignon

    Boeuf Bourguignon

    Boeuf Bourguignon is een heerlijke klassieker die geweldig smaakt. Serveer dit gerecht met geglaceerde uitjes en aardappelpuree.

    Bekijk recept