Hete bliksem
Een hartverwarmende stamppot met een verrassende combinatie van zure en zoete appels. Heerlijk voor koude dagen, vooral met een stukje worst erbij.
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 15 min
Bereiding: 30 min
Totale bereiding: 45 min
Ingrediënten
- 1,5 kg aardappelen
- 350 gram zure appels (bijv. goudrenetten)
- 350 gram zoete appels (bijv. Cox)
- 2 extra zoete appels
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1 snufje kaneel
- 125 gram magere spekblokjes
- 2 uien
Voorbereiding
- Schil en was de aardappelen.
- Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken.
- Pel de uien en snijd in ringen.
- Schil de 2 extra zoete appels en snijd in dunne plakken.
Bereiding
- Kook de aardappelen 20 minuten in gezouten water.
- Voeg daarna de appelstukken toe en kook nog 5 minuten door.
- Bak intussen de spekblokjes uit in een pan.
- Voeg de uienringen toe aan het spek en bak tot ze goudbruin zijn.
- Giet de aardappelen en appels af en stamp tot een smeuïge stamppot.
- Leg de appelplakken op een bord, bestrooi met suiker en kaneel, en verwarm kort in de magnetron tot ze zacht zijn.
- Serveer de stamppot op een schaal, schep het spek-uienmengsel erover en garneer met de warme appelplakken.