Dille

Dille

Dille heeft een heerlijke anijssmaak en wordt vaak gebruikt bij klassieke gerechten zoals komkommersalade en zalmgerechten.

Beschrijving:
Dille komt uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae) waaronder ook anijs, kervel en venkel toebehoren. Het is een populair kruid in de keuken en kan heel makkelijk worden gekweekt in een pot.

De planten worden 60 – 90 cm hoog en krijgen een omvang van ongeveer 30 cm. In het begin van de zomer krijgt dille prachtige schermachtige gele bloemen van ongeveer 7 cm.

In de keuken
Dille heeft een heerlijke anijssmaak en wordt vaak gebruikt bij klassieke gerechten zoals komkommersalade en zalmgerechten. Verder heeft het takje dille jarenlang de eervolle taak gehad om nagenoeg elk visgerecht af te werken als garnering.

Dille is echter een heerlijk kruid dat in tal van gerechten gebruikt kan worden. Enige aantekening hierbij is dat dille het niet meegebakken wordt maar op het laatst wordt toegevoegd. De zaadjes van dille worden vaak gebruikt bij het inmaken in zuur of in oliën. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn augurken.

In de kruidentuin
Dille is erg makkelijk op te kweken in een pot. De dille kan onder glas in maart – april en buiten van april tot juni worden gezaaid.

De blaadjes zijn het lekkerst wanneer ze jong en vers zijn. Drogen van dille is lastig maar invriezen als kleine ijsblokjes is een goede optie.

De zaden van de bloemen kunnen worden gedroogd. Deze kunnen worden gebruikt in de keuken maar kunnen ook dienen om volgend jaar weer nieuwe dille te kweken in je kruidentuin.

Terug naar blog
  • Yogurt dille dressing

    Yoghurt-dille dressing

    Een lichte, zomerse dressing die perfect past bij vis, komkommer of frisse salades. Klaar in enkele minuten!

    Bekijk recept 
  • Kalkoenfilet in Citroen-dille marinade

    Kalkoenfilet in Citroen-dille marinade

    Deze kalkoenfilet is heerlijk fris en kruidig dankzij een mediterrane marinade van citroen, knoflook en verse dille.

    Bekijk recept 
  • Creamy cucumber salad

    Deze heerlijke komkommersalade is een makkelijk bijgerecht dat perfect past bij een zomerse maaltijd of bij de barbecue.

    Bekijk recept 
  • Benedictine spread

    Benedictine spread

    Het oorspronkelijk recept is bedacht door Jennie Carter Benedict, uit Louisville, Kentucky ergens rond 1900.

    Bekijk recept