Coq au vin
Dit haantje kost een beetje werk en wat geduld maar dan heb je ook wat. Dit recept kan ook prima met kippedijen worden gemaakt.
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 30 min
Marineren: 12 tot 24 uur
Oventijd: 45 á 60 min
Ingrediënten:
Marinade
- 1 fles rode wijn
- 3 uien
- 1 Winter wortel
- 3 stengels bleekselderij
- 3 teentjes knoflook
- 2 laurierbladeren
- 3 takjes tijm
- 3 takjes salie
Resterende ingrediënten
- 1 haan, of 8 kippendijen (1,5 á 2 kilo)
- 250 gram spek
- 250 gram paddenstoelen
- Potje zilveruien
- Olijfolie
Bereidingswijze:
- Maak een bouquet garni van laurierbladeren, tijm en salie. Schil de wortel en snij deze in dikke plakken. Was de bleekselderij snij deze in reepjes.
- Verwijder de schil van de knoflookteentje en halveer deze. Doe deze en de rest van de ingrediënten samen met de haan/kip in de pan. Laat dit geheel nu 12 á 24 uur marineren in de koelkast.
- Haal de haan/kip uit de pan en leg deze apart. Zeef de marinade verwijder de bouquet garni en bewaar de rest van de groenten.
- Snij de paddenstoelen halfdoor en snij het spek in mooie blokjes of reepjes.
- Bak het spekblokjes nu aan in een pan zonder boter of olie. Zodra de spekjes zijn uitgebakken verwijder je de spek en voeg je een flinke scheut olijfolie toe. Bak hierin de kip/haan mooi aan alle kanten goudbruin.
- Voeg de rest van de groenten, spek en de paddenstoelen toe en blus af met de marinade. Laat de zilveruitjes uitlekken en voeg deze ook toe aan de pan.
- Laat het geheel nu rustig 45 á 60 minuten rustig sudderen.
- Was en hak de peterselie goed fijn.
- Serveer de haan/kip in een diep bord met de groente en voldoende saus, garneer met de peterselie.