Pomme Boulangère

Pomme Boulangère

Pomme Boulangère is een rustiek Frans bijgerecht van dunne aardappelschijfjes, uien en bouillon, langzaam gegaard in de oven. Perfect bij geroosterd vlees of als vegetarisch hoofdgerecht.

Aantal personen: 4
Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 1 uur 15 min
Totale bereiding: 1 uur 35 min

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • 2 grote uien
  • 400 ml groente- of kippenbouillon
  • 50 g boter
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • Zout en peper naar smaak

Voorbereiding

  • Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
  • Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes.
  • Pel de uien en snijd ze in dunne halve ringen.
  • Pel de knoflook en hak deze fijn.

Bereiding

  1. Verhit de olijfolie met een beetje boter in een koekenpan. Fruit de uien en knoflook 5–10 minuten op middelhoog vuur tot ze zacht en licht gekaramelliseerd zijn. Voeg zout, peper en tijm toe.
  2. Vet een ovenschaal in met een beetje boter. Leg een laag aardappelschijfjes op de bodem, gevolgd door een laag uien. Herhaal dit, eindigend met een laag aardappelen.
  3. Giet de warme bouillon over de schaal zodat de aardappelen grotendeels onder staan.
  4. Verdeel de rest van de boter in kleine klontjes bovenop de aardappelen.
  5. Bak 1 uur en 15 minuten in het midden van de oven, tot de bovenkant goudbruin is en de aardappelen gaar zijn. Dek eventueel na 45 minuten losjes af met aluminiumfolie als de bovenkant te donker wordt.

Serveertip

Serveer als bijgerecht bij lamsbout, kip of een groentestoof. Ook heerlijk met een groene salade en wat verse peterselie erover.

Terug naar blog
  • Aardappelsalade met kervel en mosterddressing

    Een smaakvolle, lauwwarme aardappelsalade met een pittige mosterddressing en verse kervel. Perfect als bijgerecht bij vlees, vis of vegetarische gerechten.

    Bekijk recept 
  • Gepofte aardappel met crème fraîche

    Gepofte aardappel met crème fraîche

    Heerlijk simpel bijgerecht ideaal voor de barbecue. De crème fraîche kun je makkelijk vervangen door zure room of eventueel zelfs yoghurt.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding van Witloof met hesp en aardappelpuree

    Witloof met hesp en aardappelpuree

    Bij deze heerlijke witlof ovenschotel wordt de gekookte witlof dikke gekookte ham gerold. Daarover komt dan een heerlijk kaassaus.

    Bekijk recept