Eendenborst met rode wijnsaus

Eendenborst met rode wijnsaus

Eendenborst met rode wijnsaus is een elegant, verwarmend gerecht – ideaal voor een herfstige of winterse avond. De rijke saus brengt de smaken van wijn, tijm en balsamico harmonieus samen.

Aantal personen: 2–4
Voorbereiding: 30 minuten
Bereiding: 30 minuten
Totale bereiding: 60 minuten

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 2 eendenborstfilets
  • Zout
  • Versgemalen zwarte peper
  • 1 takje tijm
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 200 ml rode wijn
  • 100 ml gevogeltefond
  • 1 eetlepel balsamicoazijn
  • 1 theelepel honing
  • 6 blokjes koude boter

Voorbereiding

  • Snijd het vet van de eendenborst kruislings in, zonder het vlees te raken. Bestrooi met zout en peper.
  • Laat de eendenborst 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  • Pel en snipper de sjalotten fijn.
  • Pel de knoflook en kneus de teentjes licht.

Bereiding

  1. Leg de eendenborst met de vetkant naar beneden in een koude koekenpan zonder olie. Zet op middelhoog vuur.
  2. Laat het vet langzaam smelten. Voeg de knoflook en het takje tijm toe zodra er vet vrijkomt.
  3. Bak 8–10 minuten op de vetkant tot goudbruin en krokant.
  4. Draai om en bak nog 3–4 minuten aan de vleeskant.
  5. Haal uit de pan en laat 10 minuten rusten op een snijplank (kerntemperatuur ± 55–58°C).
  6. Giet overtollig vet uit de pan, laat een beetje vet en de aanbaksels zitten.
  7. Fruit de sjalotten in het resterende vet tot glazig.
  8. Blus af met rode wijn, laat tot de helft inkoken.
  9. Voeg fond, balsamico en honing toe. Laat 5–10 minuten inkoken tot de saus indikt.
  10. Werk af met koude boterblokjes voor glans. Breng op smaak met zout en peper.
  11. Snijd de eendenborst in plakjes en serveer met de saus.
Terug naar blog
  • CĂ´tes de porc Ă  la provençale

    Côtes de porc à la provençale

    Deze Provençaalse karbonades brengen de zon van Zuid-Frankrijk op je bord. Ze worden langzaam gestoofd in een saus van tomaten, knoflook, olijven en kruiden

    Bekijk recept 
  • Daube de Boeuf

    Daube de Boeuf

    Daube de Boeuf is een klassiek Frans stoofgerecht uit de Provence, rijk aan diepe smaken van rode wijn, rundvlees en kruiden.

    Bekijk recept 
  • Boeuf Bourguignon

    Boeuf Bourguignon

    Boeuf Bourguignon is een heerlijke klassieker die geweldig smaakt. Serveer dit gerecht met geglaceerde uitjes en aardappelpuree.

    Bekijk recept