Napoléon kersen op port

Napoléon kersen op port

Een elegante variant op de klassieke gekonfijte kersen, waarbij de lichte port, vanille en citroen de natuurlijke zoetheid van de Bigarreau Napoléon-kers versterken. Perfect bij panna cotta, yoghurt, kaas of ijs.

Opbrengst: ca. 2 weckpotten van 300 ml
Kooktijd: 20–25 min
Rusttijd: minimaal 1 week

Ingrediënten

  • 500 g Bigarreau Napoléon-kersen (met of zonder pit)
  • 250 ml ruby port of rosé port
  • 80 g fijne kristalsuiker
  • 1/2 vanillestokje of 1 tl vanille-extract
  • 1 eetlepel vers citroensap
  • Dunne reep schil van een biologische citroen
  • Optioneel: 1 eetlepel kirsch of witte rum

Benodigdheden

  • 2 gesteriliseerde weckpotten van 300 ml
  • Pan
  • Schone lepel of tang

Voorbereiding & Bereiding

  1. Was de kersen en ontpit ze indien gewenst. Laat de pit erin voor een steviger resultaat en een lichte amandelsmaak.
  2. Steriliseer de potten door ze 10 minuten in een oven op 120°C te verhitten of in kokend water uit te koken.
  3. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit.
  4. Verwarm in een pan de port met suiker, vanillemerg én het stokje, citroensap en citroenschil op laag vuur tot de suiker is opgelost.
  5. Voeg de kersen toe en laat 15–20 minuten zachtjes pruttelen, tot ze glanzen maar niet uiteenvallen.
  6. Verwijder het vanillestokje en de citroenschil. Voeg optioneel de kirsch of witte rum toe.
  7. Schep de hete kersen met de siroop in de warme potten en sluit ze direct luchtdicht af.
  8. Laat de potten minstens 1 week op een koele, donkere plek trekken voor gebruik.

Bewaren

  • Ongeopend: tot 6 maanden houdbaar op een koele, donkere plek.
  • Na openen: bewaren in de koelkast en binnen 3–4 weken opmaken.
Terug naar blog
  • Kersenjam met vanille

    Kersenjam met vanille

    Kersenjam is lekker op een toastje, in de yoghurt en het smaakt ook heerlijk bij allerlei verschillende soorten kaas.

    Bekijk recept 
  • Clafoutis

    Een klassiek dessert uit de Franse streek Limousin. Sappige kersen in een luchtig beslag tussen pannenkoek en custard – eenvoudig en onweerstaanbaar.

    Bekijk recept 
  • Kruidige Rum-Pruimen

    Kruidige Rum-Pruimen

    Een klassieke winterlekkernij met diepe tonen van rijpe pruimen, verwarmende specerijen en rijke donkere rum.

    Bekijk recept 
  • Gegrilde perzik met geitenkaas en walnoten

    Een zomers gerecht dat perfect past bij een etentje in de tuin of als luxe voorgerecht bij de BBQ.

    Bekijk recept 
  • Rabarberchutney

    Ontdek rabarberchutney: een aromatische chutney van rabarber, ui en specerijen. Heerlijk bij kaas, vlees of curry!

    Bekijk recept 
  • Kiwi jam

    Kiwi jam

    Simpele kiwi jam dit niet alleen lekker op een cracker maar ook prima bij kip of kalkoen past.

    Bekijk recept