
Kersenjam met vanille
Kersenjam is heerlijk op een toastje, in de yoghurt of bij kaas. Makkelijk zelf te maken, zeker als de kersen in het seizoen zijn.
Opbrengst: 4 potjes jam
Kooktijd: 10 minuten
Rusttijd: 6 uur
Ingrediënten
- 1 kilo kersen
- 1 citroen
- 1000 gram geleisuiker
- 1 vanillestokje
Benodigdheden
- Jamglazen
- Kersenontpitter (optioneel)
Bereiding
- Was de kersen grondig.
- Ontpit de kersen met een kersenontpitter of een stokje.
- Doe de kersen samen met de geleisuiker in een kom en laat dit 6 uur staan.
- Kook de jamglazen uit en laat ze goed drogen.
- Knijp het sap uit de citroen en snijd het vanillestokje open.
- Doe het citroensap, het vanillestokje en de kersen in een pan. Breng al roerend aan de kook.
- Kook de jam 4 minuten stevig door.
- Verdeel de hete jam over de schone potten, sluit ze goed af en zet ze 10 minuten op de kop. Laat daarna afkoelen.