Kersenjam met vanille
Kersenjam is lekker op een toastje, in de yoghurt en het smaakt ook heerlijk bij allerlei verschillende soorten kaas. Simpel te maken, ideaal als de kersen in de aanbieding zijn of als je een eigen kersenboom hebt.
Ingrediënten:
- 1 kilo kersen
- 1 citroen
- 1000 gram geleisuiker
- 1 vanillestokje
Benodigdheden:
- Jamglazen
- Kersenontpitter (eventueel)
Bereidingswijze:
- Was de kersen goed
- Ontpit de kersen, dit gaat het makkelijkste met een kersenontpitter maar kan ook prima met een stokje.
- Mix de kersen met de geleisuiker en laat deze zes uur staan
- Kook de jamglazen uit en laat deze goed drogen
- Knijp de citroen uit en snij het kaneelstokje open
- Doe het citroensap, kaneelstokje en de kersen in een pan en breng het geheel al roerend aan de kook
- Kook de jam ongeveer 4 minuten en verdeel de jam vervolgens over de jampotten.
- Draai de potten dicht en zet deze 10 minuten op de kop. Draai ze hierna en laat de jam afkoelen