Bonenkruid

Bonenkruid

Er zijn twee verschillende soorten bonenkruid het eénjarig bonenkruid en het bergbonenkruid. De blaadjes van bonenkruid zijn lekker pittig en kunnen goed gebruikt bij vlees, vis en farces. 

Latijnse naam: Satureja
Hoogte: 50 cm
Bloeiperiode: Juli – Oktober
Levensduur: Max. 5 jaar

Beschrijving:
Er zijn twee soorten bonenkruid, Satureja hortensis L. en het bergbonenkruid de Satureja montana L. De planten lijken sterk op elkaar met dat verschil dat de Satureja hortensis een eénjarige kruid is dat elk jaar gekweekt moet worden.

Bonenkruid bloeit van juli tot oktober. De bloemen beginnen paarsrood en verkleuren gedurende de bloeiperiode naar licht rood tot uiteindelijk wit met donkerrode stippen.

  • Herkomst
  • Hoogte
  • Bloeitijd

In de keuken
De smaak lijkt op die van tijm, maar bonenkruid is wat fruitiger. Het kruid kan vers en gedroogd gebruikt worden om een thee te maken. Veelal wordt bonenkruid gebruikt bij bonen en erwten. Verder helpt het kruid om zware wildgerechten beter verteerbaar te maken.

In de kruidentuin
Bonenkruid kan vanaf mei t/m juni gezaaid worden in de kruidentuin. Bedek de zaden eerst af met een klein laagje potgrond. Bonenkruid houdt van een warme zonnige plek.

Het ontkiemen van de zaden kan 14 tot 21 dagen duren. Als de plantjes ongeveer 6 á 8 cm hoog zijn moeten ze worden uitgedund zodat elke plant ongeveer 20 á 30 cm ruimte heeft.

De blaadjes kunnen het hele seizoen door worden geoogst. Aan het einde van het seizoen kunnen de takjes worden afgeknipt en gedroogd worden.

Terug naar blog