Marjolein

Marjolein

Marjolein, ook bekend als wilde majoraan, is een kruid dat gewaardeerd wordt om zijn subtiele en zoete smaak. Het wordt vaak gebruikt in verschillende keukens over de hele wereld en voegt een delicate smaak toe aan diverse gerechten.

  • Latijnse naam: Origanum majorana
  • Hoogte: 30 - 60 cm
  • Bloeiperiode: Zomer
  • Levensduur: Meerjarig

Kenmerken: Marjolein heeft kleine, ovale bladeren en een milde, zoete smaak. Het kruid behoort tot dezelfde familie als oregano, maar marjolein heeft over het algemeen een zachtere smaak en aroma.

In de keuken: Marjolein wordt vaak gebruikt in soepen, stoofschotels, sauzen en vleesgerechten. Het voegt een subtiele zoetheid toe aan gerechten en combineert goed met andere kruiden. Zowel gedroogde als verse marjolein kunnen worden gebruikt, afhankelijk van het recept.

Voedingswaarde: Net als oregano bevat marjolein voedingsstoffen zoals vitamine K en antioxidanten. Het kruid wordt niet alleen gewaardeerd om zijn smaak, maar ook om mogelijke gezondheidsvoordelen.

In de tuin: Marjolein gedijt goed in goed doorlatende grond en zonnige locaties. Het kan zowel in de volle grond als in potten worden gekweekt. Regelmatig snoeien bevordert een gezonde groei en zorgt voor een constante toevoer van verse bladeren.

Culinair gebruik: Voeg marjolein toe aan gerechten zoals tomatensauzen, stoofschotels, gevogelte en aardappelgerechten. Het kan ook worden gebruikt in kruidenmengsels zoals Provençaalse kruiden. De subtiele smaak van marjolein voegt een verfijnde touch toe aan verschillende recepten.

Marjolein is een veelzijdig kruid dat een heerlijke dimensie toevoegt aan verschillende gerechten. Experimenteer met dit kruid om nieuwe smaken te ontdekken en je culinaire creaties te verrijken.

Terug naar blog