Salie

Salie

De naam voor de salie die in de keuken gebruikt wordt is echte salie. Het is kruid dat niet alleen lekker smaakt maar ook een heerlijke geur afgeeft.

Latijnse naam: Salvia officinalis
Hoogte: 50 – 60 cm
Bloeiperiode: juli, juni, augustus

Beschrijving:
Salie behoort tot de lipbloemenfamilie (Labiatae of Lamiaceae). Tot dezelfde familie behoren bijvoorbeeld ook tijm, lavendel en munt. Salie kan een hoogte bereiken van ongeveer 50 á 60 cm en heeft een langwerpig zilvergrijs blad. In de zomermaanden krijgt de plant paarse, witte of roze bloemen

Salie is een vaste plant die zijn groene bladeren blijft behouden tijdens de winter en ondanks dat hij uit de zuidelijke landen van Europa komt heel redelijk tegen de vrieskou kan.

Salie in de keuken:
De blaadjes van salie kunnen zowel vers als gedroogd worden gebruikt. Het is belangrijk dat er niet te veel wordt gebruikt want de salie kan het gerecht dan gaan overheersen. Het is een vast onderdeel bij een bouquet garni wat smaakt geeft aan soepen en sauzen in de Franse keuken.

De blaadjes smaken ook heerlijk bij ovengerechten zoals bij gebakken aardappels. Ook kunnen de blaadjes kort worden gefrituurd om vervolgens een gerecht mee te versieren. De bloemen kunnen ook prima als garnering dienen.

Genezende werking:
Salie staat al eeuwen bekend om de geneeskrachtige werking. Salie werkt als een antibioticum en kan worden gebruikt als om te ontsmetten bij ontstekingen.  Het wordt verwerkt in zalfjes en soms zelfs in tandpasta. Een andere manier is om er thee van te zetten. Let op, bij een zeer hoge dosis kan salie giftig zijn.

Terug naar blog