Afbeelding van quiche Lorraine

Quiche Lorraine

Deze hartige taart staat synoniem voor het woord quiche en is vernoemd naar de Lorraine regio waar deze taart vandaan komt. Dit is geen ingewikkeld recept, het belangrijkste is dat de bodem gaar wordt. Hiervoor moet het deeg “blind” gebakken worden. Zo kan er niks meer misgaan met deze Franse klassieker.

Ben je niet zeker van je zaak of heb je geen geduld voor het zelf maken van het deeg? Neem dan kant en klaar deeg uit de vriezer.

Recept Quiche Lorraine

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 min
Oventijd: 25 á 30 min

Ingrediënten:

Het deeg

  • 300 gram bloem
  • 150 gram boter
  • Snufje zout
  • 1 ei
  • 2-3 eetlepels koud water
  • Extra bloem voor bewerken

De vulling

  • 1 prei
  • 200 gram spekblokjes
  • 200 gram gruyère
  • 4 eieren
  • 1 ui
  • 200 ml room
  • boter
  • nootmuskaat
  • Peper en zout

Benodigdheden:

  • Taartvorm van 28 cm
  • Deegroller
  • Bakpapier
  • Rijst / droge erwten

Bereidingswijze:

Het deeg

  1. Snij de boter in blokjes en doe deze samen met de bloem, ei, zout en 2 eetlepels water in een kom. Meng het geheel tot een deeg. Indien het deeg te droog is voeg je een extra lepel water toe.
  2. Dek het deeg af met keukenfolie en laat het deeg 30 min rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven nu voor op 180 graden
  4. Bestuif een schoon werkblad met bloem en rol daar het deeg op uit zodat het groter is dan de taartvorm.
  5. Bedek de taartvorm met het deeg en snij het overtallige deeg eraf met een mesje.
  6. Bedek met bakpapier en bedek met een laagje rijst of gedroogde erwten. Zet de taartbodem nu 15 minuten in de oven.
  7. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder het bakpapier.

De vulling

  1. Maak de prei schoon door deze open te snijden en was deze goed. Snij de prei in mooie dunne reepjes. Pel en snipper de ui.
  2. Bak de spekblokjes aan in een pan totdat deze mooi goudbruin gekleurd zijn. Haal ze uit de pan.
  3. Doe een klompje boter in dezelfde pan zonder deze schoon te maken en fruit hier de ui en de prei aan en laat deze vervolgens afkoelen.
  4. Klop de eieren los samen met de room. Breng het geheel op smaak met nootmuskaat, peper en zout. Wees voorzicht met de zout want er spekblokjes zijn ook al zout.
  5. Rasp de kaas fijn en voeg deze toe aan de eieren met room en meng dit goed door.
  6. Verdeel de groenten en de spekblokjes over de taart en voeg daarna de eieren met room toe.
  7. Bak de taart nu gaar in ongeveer 30 á 40 minuten. Het midden van de taart moet gaar zijn.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.