Andijvie

Andijvie is verwant aan de witlof. Deze lekkere groente kan rauw, gekookt of gestoofd worden. Het is een heerlijk in de stamppot maar ook in een salade slaat andijvie geen slecht figuur.

Andijvie is vandaag het hele jaar te koop. Oorspronkelijk loopt het seizoen vanaf het voorjaar tot het najaar. In het winterseizoen komt deze groente uit de glasbouw. De andijvie bestaat uit de twee verschillende soorten de krulandijvie en de heel bladerige andijvie. De krulandijvie is wat bitterde dan de heel bladige andijvie.

Kopen en bewaren
Bij het kopen van andijvie moet je er letten dat er geen bruine randjes aan de bladeren zijn. Verder mogen er geen donkgroene zachte vlekken op de plant zitten, dit betekent dat de plant aan het rotten is.

Andijvie bewaar je het langst in de groentelade van de koelkast. De krulandijvie is minder lang houdbaar. Als je dan andijvie even kort een minuutje blancheert (kookt) en daarna in ijswater doet kun je de andijvie verpakken en een aantal maanden goedhouden in de vriezer.

In de keuken
Eén van de bekendste gerechten is natuurlijk stampot rauwe andijvie. Dit is zo lekker dat sommige mensen dit zelf in de zomermaanden eet. Maar je de andijvie ook heel goed stomen, inbinden met spek of er een heerlijke salade van maken.

Het belangrijkste is dat je het kontje van de andijvie verwijderd want deze is erg bitter.