Laurier

Laurier

Laurierbladeren worden sinds jaar en dag in de keuken gebruikt. Het gaat hier om de Laurus Nobilis en de Laurus nobilis Angustifolia, wat zoveel betekend als laurier met smalle blaadjes. De Laurierfamilie (Lauraceae) bestaat uit twee tot drie duizend verschillende soorten.

Latijnse naam: Laurus nobilis
Hoogte: 2 á 4 meter
Bloeiperiode: mei - juli
Levensduur: Vast plant 

Beschrijving:
Laurier is een groenblijvende heester uit Middellandse Zeegebied. De plant kan een behoorlijke hoogte bereiken maar kan ook flink worden teruggesnoeid. Van mei tot juli kan de plant witte bloemen gaan vormen. Dit gebeurt niet altijd in de noordelijke gebieden als Nederland en België.

In de keuken
Het is eén van de producten die vaak in een bouquet garni wordt gebruikt en een echt goede smaakmaker in sauzen en soepen. Let wel op de je de bladeren verwijderd voordat je het eten opdient, de bladeren zelf smaken namelijk niet lekker.

Het is een dominerende smaak, gebruik niet te veel bladeren in een gerecht want het kan overheersen.

In de kruidentuin
De blaadjes kunnen zowel vers als droog worden gebruikt in de keuken. Oogst de jonge bladeren gedurende het jaar en laat deze drogen. Vooral de winterperiode wanneer er weer binnen gekookt gaat worden heb je hier veel plezier van.

Terug naar blog