Lavas-selderijzout met laurier en ui

Lavas-selderijzout met laurier en ui

Een krachtig kruidenzout dat doet denken aan klassieke bouillon, ideaal voor stamppotten, soepen of geroosterde groenten. Vol natuurlijke umami zonder kunstmatige toevoegingen.

Opbrengst: 1 potje (ca. 120 g)
Kooktijd: 0 min
Bereidingstijd: 15 min (+ eventueel 1 dag drogen)

Ingrediënten

  • 100 g Himalayazout
  • 10 g gedroogde lavasblaadjes
  • 1 theelepel selderijzaad
  • 1 theelepel uienpoeder
  • 1 laurierblad
  • Peper naar smaak

Voorbereiding

  • Laat verse lavas volledig drogen aan de lucht of in een droogoven (max. 40 °C).
  • Verkruimel het laurierblad en hak eventueel grote stukken lavas grof voor het malen.

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten samen in een keukenmachine of vijzel.
  2. Maal tot een grof of middelfijn zout, afhankelijk van het gewenste gebruik. Laat zout achterwege als je grof resultaat wilt.
  3. Laat indien nodig nog nadrogen op bakpapier om klonteren te voorkomen.
  4. Bewaar in een goed afgesloten potje, uit het licht.
Terug naar blog
  • Lavas-boter

    Deze lavasboter heeft een diepe, hartige smaak die doet denken aan maggi. Perfect bij aardappelgerechten, gegrilde groenten of op een stukje warm brood.

    Bekijk recept 
  • Honing-tijmboter

    Deze honing-tijmboter is zacht, lichtzoet en kruidig tegelijk. Perfect bij geroosterde maïskolven, kipgerechten of op versgebakken brood.

    Bekijk recept