Rozemarijn

Rozemarijn

Rozemarijn wordt in vele keukens gebruikt. De sterke aromatische geuren van dit kruid smaakt heerlijk bij pompoen, vlees, vis en wordt ook vaak als smaakmaker gebruikt in sauzen en soepen.

Latijnse naam: Rosmarinus officinalis of Salvia rosmarinus
Hoogte: 0,5 - 1,5 meter
Bloeiperiode: april tot juni
Levensduur: Vaste plant 

Beschrijving:
Rozemarijn is een dwergstruik die van oorspronkelijk voorkwam in uit Zuid-Europa en Klein-Azië. De rozemarijn bloeit van april tot juni met mooie blauw violette of witte bloemetjes. De plant kan tot 1,5 meter groot worden.

In de keuken
Rozemarijn heeft een sterke smaak en geur. Het kan zeer goed worden gebruikt bij vlees maar smaakt ook heerlijk bij pompoen of bij geitenkaas bijvoorbeeld. Zowel verse als gedroogde rozemarijn kan worden gebruikt.

In de kruidentuin
Een aantal soorten is winterhard en de rozemarijn kan overleven in Nederland en België. Een beetje extra bescherming tijdens strenge vorst kan echter zeker geen kwaad.

Na een aantal jaar kan de rozemarijn kaler worden van onder. Je kunt rozemarijn vermeerderen door te stekken. Knip in de zomer lange stengels af en zet deze in turf en zand weg in een koude kas. Na de winter kunnen ze naar buiten worden gezet in een pot of in je kruidentuin.

Terug naar blog