Lavas

Lavas

Deze plant wordt ook wel vaak de maggiplant genoemd en smaakt naar selderij. Lavas is een heerlijke smaakmaker in soepen en sauzen.
 
Latijnse naam: Levisticum officinale
Hoogte: 2 meter
Bloeiperiode: Juli - Augustus
Levensduur: Vaste plant

Beschrijving:
De plant komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Deze groene plant heeft onder wat grove bladeren en boven meer verfijnde bladeren. Lavas behoort tot de schermbloemenfamilie waartoe ook o.a. anijs, dille, karwij, pastinaak, peterselie en venkel toebehoren. In juli en augustus bloeit de plant met grote schermen met gele bloemen.

Keukengebruik:
Zowel de bladeren als de zaden van deze plant zijn eetbaar. Zoals verwacht mag worden van de “maggiplant” kan dit kruid zeer goed in sauzen en soepen worden gebruikt. Ook in stoofpotten geeft dit een heerlijke smaak. Het zaad wordt gebruikt om broden smaak te geven.

Kweken:
Lavas kan in de halfschaduw of in de volle grond worden gezet. In de winter zal de plant compleet afsterven. Geef deze plant genoeg ruimte want deze kan ruim 2 meter hoog worden!

De plant doet het ook goed in een pot, deze wordt weliswaar minder hoog maar deze plan heeft ook in een pot de ruimte nodig.

Vermeerderen kan door de plant naar 3 á 4 jaar de scheuren. Dit kan in het voorjaar.

Terug naar blog