Tijm

Tijm

Tijm is eén van meest gebruikte kruiden in de keuken. Tijm komt uit het geslacht van de lipbloemenfamilie. Veelal komt tijm voor in het middellandse zeegebied.

Beschrijving:
De meeste tijm wordt niet hoger dan 30 cm. De kern van de plant wordt uiteindelijk houtachtig. Door de plant regelmatig te snoeien, kortom oogsten dus, blijft te top van de plant jong en flexibel. Dit is het gedeelte wat het meest makkelijk gebruikt kan worden in de keuken.

Doordat tijm thymol bevat wat goed is voor de luchtwegen en helpt hoesten en symptomen van astma te bestrijden wordt tijm veel gebruikt in hoestdranken.

In de keuken
Tijm is een basiskruid in de meeste wereldkeukens. Het wordt gebruikt in bekende kruidenmixen zoals Provinciaalse kruiden en een bouquet garni. Het wordt ook gebruikt om alcoholische dranken te maken zoals bijvoorbeeld Bénédictin.

Er zijn meer dan 350 soorten verschillende tijm met allemaal verschillende eigenschappen en smaak varianten.

  • Grote tijm (Thymus pulegioides)
  • Kleine tijm of kwendel (Thymus serpyllum)
  • Echte tijm (Thymus vulgaris)
  • Citroentijm (Thymus x citriodorus)
  • Bergsteentijm (Clinopodium menthifolium)

In de kruidentuin
Tijm kent vele soorten en varianten die ook steeds beter verkrijgbaar zijn. Tijm is een zeer makkelijke vaste plant die vaak winterhard is. Tijm doet het goed in de grond maar kan ook prima in potten worden gekweekt.

Uiteraard kan het hele jaar door de takjes worden geknipt en de blaadjes worden geoogst. Als de blaadjes kunnen ook worden gedroogd. Hang de takjes tijm op en laat deze goed drogen. Verkruimel vervolgens de blaadjes en bewaar deze in een pot bij de rest van de kruiden.

Mocht de tijm helemaal harde takjes hebben gekregen, kan deze worden flink teruggesnoeid worden. Doe dit in het voorjaar en alleen zover tot waar nieuwe blaadjes zijn.

Terug naar blog