Gember pruimen chutney
Deze chutney combineert de zoete smaak van pruimen met kruidige en aromatische specerijen. Perfect als aanvulling op kaasplanken, gegrild vlees of als smaakmaker bij curry's.
Ingrediënten:
- 500 gram rijpe pruimen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 cm verse gember
- 200 gram bruine suiker
- 120 ml appelazijn
- 1 kaneelstokje
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- 1 theelepel gemalen koriander
- Snufje zout
- Snufje rode pepervlokken (optioneel)
Voorbereiding:
- Was en ontpit de pruimen en snij ze doormidden
- Pel de ui en knoflook en snipper deze fijn
- Rasp de gember fijn
Bereidingswijze:
- Verhit een pan op middelhoog vuur en voeg de ui, knoflook en gember toe. Bak tot de ui zacht en glazig is.
- Voeg de pruimen, bruine suiker, appelazijn, kaneelstokje, kruidnagelpoeder, gemalen koriander, zout en rode pepervlokken toe.
- Laat het geheel sudderen op laag vuur, af en toe roerend, tot de pruimen zacht zijn en de chutney dikker wordt.
- Proef en pas de zoetheid en kruidigheid aan naar jouw voorkeur door suiker of specerijen toe te voegen.
- Laat de chutney afkoelen en bewaar het in gesteriliseerde potten.