Grootmoeders appelmoes

Grootmoeders appelmoes

Deze zelfgemaakte appelmoes is heerlijk zacht, friszuur en natuurlijk gezoet naar smaak. Ideaal om in te maken en maandenlang van te genieten.

Aantal personen: 4–5 potten (300–370 ml)
Voorbereiding: 20 minuten
Bereiding: 15 minuten + 15 minuten wecken
Totale bereiding: 50 minuten

Ingrediënten

  • 2 kg appels
  • 150 ml water
  • 2–3 el citroensap
  • 150 g suiker
  • 1–2 tl kaneel

Voorbereiding

  • Was de glazen potten en deksels grondig met heet sop en spoel goed na.
  • Zet potten 10 minuten in een oven op 100 °C of in heet water om warm te houden.
  • Verwarm de deksels apart in heet water, maar droog ze niet in de oven.

Bereiding

  1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in stukjes.
  2. Doe appels, water en citroensap in een grote pan en breng aan de kook.
  3. Laat 10–15 minuten zachtjes koken tot de appels zacht zijn.
  4. Pureer de appels met een stamper voor grof of met een staafmixer voor glad resultaat.
  5. Voeg suiker, kaneel en zout toe naar smaak en laat nog 1–2 minuten zachtjes borrelen.
  6. Vul hete potten met dampend hete appelmoes tot ca. 1 cm onder de rand.
  7. Ontlucht met een mesje langs de binnenrand en veeg de rand schoon.
  8. Draai de deksels handvast op de potten.
  9. Zet de potten op een rekje in een grote pan en bedek volledig met heet water (minstens 2–3 cm boven deksels).
  10. Breng aan de kook en verwerk 15 minuten (bij 300–370 ml potten).
  11. Haal de potten uit het water, laat afkoelen op een theedoek zonder deksels aan te raken.
  12. Controleer na 12–24 uur het vacuüm: deksel moet ingetrokken zijn (of bij weck: klemmen verwijderen en deksel moet blijven zitten).
Terug naar blog
  • Geitenkaas met appels, honing en rozemarijn

    Geitenkaas met appels, honing en rozemarijn

    Deze geitenkaas met appels, honing en rozemarijn is een smaakvol gerecht dat zoete, hartige en kruidige elementen prachtig combineert.

    Lees meer 
  • Rettich salade met appel en yoghurt

    Rettich salade met appel en yoghurt

    Deze frisse en knapperige salade combineert de pittige smaak van rettich met zoete appel en romige yoghurt.

    Bekijk recept 
  • Gerookte makreel met appeltje

    Gerookte makreel met appeltje

    Lekkere frisse makreelsalade die prima als lunchgerecht kan dienen of als een lekker hapje bij de borrel.

    Bekijk recept