Bieslook met bloem

Bieslook

Bieslook is een bekend sprieterig keukenkruid dat makkelijk te kweken is. Bieslook wordt gebruikt kaas, soepen of als garnering over gerechten.

Latijnse naam: Allium schoenoprasum
Hoogte: 15 – 20 cm
Bloeiperiode: Juni - juli
Levensduur: Vaste plant

Beschrijving:
Oorspronkelijk komt bieslook uit Europa en Noord-Azië. Bieslook komt zelfs nog in het wild voor in Nederland en België. De bieslook komt uit de Alliaceae familie waaronder o.a. ook daslook, ui, prei en knoflook ondervallen.

Bieslook heeft prachtige groene sprieten. In de maanden juni en juli geeft vormt deze plant prachtige paarse bloemen. Uiteindelijk sterft de plant af, maar in het voorjaar zal deze wee opnieuw opkomen.

In de keuken:
Bieslook wordt veel in de keuken gebruikt. In verse kazen, soepen of als garnering over gerechten. Snij de sprieten zo fijn mogelijk om zoveel mogelijk smaak vrij te laten komen.

Garneren gaat prachtig met lange sprieten en niet te vergeten de bloemen. De bloemen van bieslook zijn namelijk gewoon eetbaar. Kortom van dit kruid heb je niet snel te veel in huis.

In de kruidentuin
Bieslook doet het goed in potten en in de vaste grond. Als je de potten naar binnen haalt kun je hier het hele jaar van eten. De verzorging van bieslook is simpel. Zorg dat deze niet uitdroogt.

Bij het oogsten van de bieslook sprieten is belangrijk dat je ze onderaan afsnijdt of knipt. Zo loopt de plant weer snel uit en kun je het hele seizoen meerdere malen oogsten.

Na 3 á 4 jaar kan de plant worden uitgegraven en deze gescheurd worden. Zo blijft de plant jong en kan deze simpel vermeerderd worden.

Terug naar blog