Bobotie
Bobotie is meebracht door de Maleisiërs naar Zuid-Afrika en is uitgegroeid tot een ware klassieker in de Zuid-Afrikaanse keuken. Dit is een basis gerecht, de kruiden en ingrediënten kunnen worden aangepast.
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 10 min
Bereidingstijd: 15 min
Oventijd: 45 min
Ingrediënten:
- 1 kilo rund- of lamsgehakt
- 2 sneden witbrood
- 250 ml melk
- 3 eieren
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 3 eetlepels abrikozenchutney
- 2 eetlepels masala kerrie
- 1 eetlepel kurkuma
- 70 gram tomatenpuree
- 75 gram sultanarozijnen
- 2 eetlepels muntblaadjes
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 2 laurierblaadjes
- Roomboter voor bakken
- Peper en zout
Voorbereiding:
- Week het brood in de melk, knijp het uit en bewaar ook melk.
- Pel en snipper de ui fijn, pel de knoflook en hak deze fijn.
- Was de muntblaadjes en snij deze fijn
- Week de sultanarozijnen in lauw water
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Zet een pan op met roomboter. Voeg hier het gehakt en de ui toe. Rul het gehakt totdat de rode kleur van het gehakt is verdwenen.
- Schuif al het gehakt naar één kant van de pan. Doe in de lege helft de tomatenpuree en bak deze even een minuutje. Mix daarna alles goed door elkaar.
- Breng het gehakt op smaak met de masala kerrie, kurkuma, abrikozenchutney, munt, oregano, peper en zout.
- Laat de sultanarozijnen uitlekken en schep deze door het gehakt.
- Schep het gehakt over in een ovenschaal. Druk deze goed aan.
- Klop de eieren los met de melk en breng deze op smaak met peper en zout.
- Giet dit mengsel over het gehakt en leg daarin de twee laurierblaadjes
- Zet het geheel nu 45 minuten in de oven totdat er een mooi goudbruine laag ontstaat.