Witlof

Witlof, ook bekend als Brussels lof of witloof, is een groente die behoort tot de cichoreifamilie. Het is een bladgroente met een karakteristieke bittere smaak en een stevige textuur.

Witlof wordt geteeld door het zaaien van cichoreizaadjes in het vroege voorjaar. De plant groeit tot een hoogte van ongeveer 30 cm en ontwikkelt dan een korte wortel. In de herfst worden de wortels uit de grond gehaald en in het donker geplaatst, waardoor er nieuwe scheuten ontstaan die uitgroeien tot witlofkroppen.

De kroppen worden vervolgens geoogst en verkocht in de winkel. Witlof kan zowel rauw als gekookt worden gegeten en wordt vaak gebruikt in salades, stamppotten en als bijgerecht bij vleesgerechten. Het kan ook worden gegrild, gestoofd of gebakken en is een populaire groente in de Europese keuken.

 • Witlofsalade met melisse

  Dit is een heerlijke voorjaarsalade met de frisse smaak van melisse. Deze salade is lekker als lunchgerecht of als bijgerecht.

  Bekijk recept 
 • Afbeelding van Witloof met hesp en aardappelpuree

  Witloof met hesp en aardappelpuree

  Bij deze heerlijke witlof ovenschotel wordt de gekookte witlof dikke gekookte ham gerold. Daarover komt dan een heerlijk kaassaus.

  Bekijk recept