Witlof

Witlof, ook bekend als Brussels lof of witloof, is een bladgroente uit de cichoreifamilie. Met zijn kenmerkende bittere smaak en stevige textuur is witlof een veelzijdige groente die geliefd is in de Europese keuken.

Witlof wordt op een unieke manier geteeld. In het vroege voorjaar worden cichoreizaadjes gezaaid en ontwikkelen de planten een korte wortel. In de herfst worden deze wortels geoogst en in het donker geplaatst, waardoor nieuwe scheuten ontstaan die uitgroeien tot de bekende witlofkroppen.

Kopen en bewaren
Bij het kopen van witlof is het belangrijk om te letten op stevige kroppen met een frisse, witte kleur en gesloten bladeren. Vermijd witlof met bruine plekken of verwelkte bladeren.

Witlof blijft het langst vers in de groentelade van de koelkast, waar het tot een week goed blijft. Om de bittere smaak te verminderen, kun je de harde kern van de witlof verwijderen voordat je hem bereidt.

In de keuken
Witlof is veelzijdig en kan op veel manieren worden bereid. Rauwe witlof is heerlijk in salades, waar de knapperige textuur goed tot zijn recht komt. Enkele populaire bereidingswijzen zijn:

  • Gegrild
  • Gestoofd
  • Gebakken
  • In stamppot
De bittere smaak van witlof kan worden verzacht door hem kort te blancheren of te combineren met zoete ingrediënten zoals honing, appel of rozijnen.
  • Witlofsalade met melisse

    Witlofsalade met melisse

    Dit is een heerlijke voorjaarsalade met de frisse smaak van melisse. Deze salade is lekker als lunchgerecht of als bijgerecht.

    Bekijk recept 
  • Afbeelding van Witloof met hesp en aardappelpuree

    Witloof met hesp en aardappelpuree

    Bij deze heerlijke witlof ovenschotel wordt de gekookte witlof dikke gekookte ham gerold. Daarover komt dan een heerlijk kaassaus.

    Bekijk recept