Witloof met hesp en aardappelpuree

Witloof met hesp en aardappelpuree

Bij deze heerlijke witlof ovenschotel wordt de gekookte witlof dikke gekookte ham gerold. Daarover komt dan een heerlijk kaassaus. Daarvoor nog weer een beetje meer strooikaas. Om het geheel nog wat beter te laten smaken wordt er ook nog wat aardappelpuree op gespoten. Dan snel de oven in totdat deze mooi goudbruin gekleurd is.

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 60 min

Ingrediënten:

De witlof

  • 8 stronkjes witlof
  • 1 citroen
  • 16 plakken gekookte ham
  • Nootmuskaat
  • Peper en zout

De kaassaus

  • 700 ml melk
  • 50 gram roomboter
  • 60 gram bloem
  • 250 gram strooikaas (Emmentaler)

De aardappelpuree

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 2 eigelen
  • Klompje roomboter
  • Scheutje melk

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200 graden

De witlof

  1. Zet een pan water op vuur voor de witlof. Knijp hierin de citroen in uit.
  2. Verwijder het bittere hart door met een mes in het uiteinde van de witloof te draaien. Kook de witlof in ongeveer 10 minuten gaar.
  3. Haal de witlof uit het kookvocht en knijp het vocht boven de pan uit. Het kookvocht heb je zo dadelijk nodig bij de kaassaus.
  4. Snij de witlof doormidden en leg de deze in een ovenschaal.
  5. Rol elke

De saus

  1. Smelt de boter in een pannetje totdat deze bruist en voeg dan de bloem toe. Laat dit even kort meebakken en voeg dan een beetje van het kookvocht en een flinke scheut melk toe. Klop nu totdat je een saus krijgt en voeg dan de rest van de melk toe. Blijf kloppen totdat je een mooi homogene saus hebt.
  2. Voeg de helft van de kaas toe en blijf roeren totdat de kaas is gesmolten. Breng de saus nu op smaak met nootmuskaat, peper en zout.
  3. Giet de kaassaus over de witlof en verdeel daarover de overgebleven kaas.
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.