Calamares alla romana
Inktvis in Romeinse stijl is een populair gerecht dat in heel het Middellandse Zeegebied wordt gegeten, meestal als voorgerecht of als een tapas.
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 5 min
Bereiding: 20 min
Ingrediënten:
- 500 gram verse inktvis ringen
- 180 gram gepelde tomaten in blik
- 70 gram bloem
- Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
- 1 kleine ui, fijngehakt
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 150 ml droge witte wijn
- Half bosje peterselie
- 8 basilicum blaadjes
- Scheutje olijfolie
Voorbereiding:
- Was de peterselie, verwijder de steeltjes en hak de peterselie fijn
- Laat de tomaten , uitlekken en snij deze in stukjes
- Scheur de basilicumblaadjes in fijne stukjes.
Bereidingswijze:
- Meng in een ondiepe schaal de bloem met zout en peper. Bedek de inktvisringen in de bloem en klop de bloem die niet blijft zitten eraf.
- Verhit de olijfolie in een grote koekenpan op middelhoog vuur zet de ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en glazig zijn.
- Voeg de inktvisringen toe aan de pan en bak ze ongeveer 2 minuten aan elke kant tot ze goudbruin zijn.
- Haal de inktvis uit de pan en leg deze apart op een bord.
- Voeg de witte wijn toe aan de pan en laat sudderen tot de helft is ingekookt.
- Voeg de gehakte tomaten, peterselie en basilicum toe aan de pan en roer deze goed door.
- Laat de saus ongeveer 5-7 minuten pruttelen totdat deze wat ingedikt is.
- Doe de inktvis terug in de pan en kook nog eens 2-3 minuten, tot hij goed is opgewarmd en bedekt met de tomatensaus.
- Serveer de inktvisringen gegarneerd met extra peterselie of basilicum.