Calamari Ripieni alla Siciliana

Calamari Ripieni alla Siciliana

Een klassiek gerecht uit de Siciliaanse kuststreek. Kleine inktvisjes worden gevuld met een geurige mix van broodkruim, knoflook, kruiden en pijnboompitten, daarna kort gebakken en zachtjes gestoofd in een lichte tomatensaus. Elegant, verfijnd en perfect als voorgerecht of licht hoofdgerecht.

Aantal personen: 4
Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 20 min

Ingrediënten:

Voor de gevulde inktvisjes:

  • ± 16 kleine inktvisjes (± 800 gram)
  • 3 sneetjes oud witbrood of 80 gram broodkruim
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel kappertjes
  • 2 ansjovisfilets
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 1 ei
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie

Voor de tomatensaus:

  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • 6 tomaten
  • 50 ml witte wijn
  • Zout, peper
  • Peterselie als garnering

Voorbereiding:

  1. Maak de inktvisjes schoon (als dat nog niet gedaan is): verwijder het doorzichtige "gratenstaafje", de ingewanden en de huid. Houd de tentakels apart voor de vulling.
  2. Rasp de tomaten
  3. Pel de knoflookteentjes en hak deze fijn
  4. Hak de kappertjes fijn
  5. Hak de anjovisfilets fijn
  6. Was de peterselie en hak deze fijn. Zet voldoende apart voor de garnering.

Bereidingswijze:

Maak de vulling

  1. Week het brood in melk, knijp het uit en verkruimel.
  2. Hak de tentakels fijn en fruit ze kort in wat olijfolie met de knoflook.
  3. Meng het brood met de gebakken tentakels, kappertjes, pijnboompitten, ansjovis, peterselie, ei, Parmezaan, zout en peper tot een stevige vulling.

Vul de inktvisjes

  1. Vul de inktvisjes voorzichtig met het mengsel (niet te vol – ze krimpen bij het bakken).
  2. Sluit de opening eventueel met een prikker of cocktailprikker.

Tomatensaus bereiden

  1. Verhit olijfolie in een brede pan en fruit de knoflook kort.
  2. Blus af met witte wijn en voeg de tomaten toe.
  3. Breng op smaak met zout, peper
  4. Laat de saus op laag vuur sudderen terwijl je de inktvisjes bakt.

Inktvisjes bakken & stoven

  1. Bak de gevulde inktvisjes eerst kort aan in wat olijfolie (± 2 minuten per kant) tot ze licht kleuren.
  2. Voeg ze toe aan de saus en laat alles 10-15 minuten zachtjes sudderen, met de deksel op de pan.

Serveren

  1. Serveer warm, met wat verse basilicum of peterselie.
  2. Lekker met knapperig brood, pasta of een frisse venkelsalade.
Terug naar blog
  • Calamares alla romana

    Calamares alla romana

    Inktvis in Romeinse stijl is een populair gerecht dat in heel het Middellandse Zeegebied wordt gegeten, meestal als voorgerecht of als een tapas.

    Bekijk recept 
  • Calamares fritos a la andaluza

    Calamares fritos a la andaluza

    Gefrituurde inktvis in Andalusische stijl, is een heerlijke tapa die populair is in heel Spanje

    Bekijk recept 
  • Pulpo a la gallega

    Pulpo a la gallega

    Octopus in Galicische stijl, ook wel bekend als "Pulpo a la Gallega", is een klassiek Spaans gerecht dat zowel eenvoudig als heerlijk is.

    Bekijk recept 
  • Rougets à la Provençale

    Rougets à la Provençale

    Dit recept van Rode Mul op Provençaalse Wijze brengt de betoverende smaken van de Provençaalse keuken op je bord.

    Bekijk recept 
  • Spaghetti alle vongole in bianco

    Spaghetti alle vongole in bianco

    Heerlijke schelpjes met pasta. Er bestaan twee versie van dit gerecht. De “in Bianco” wordt gemaakt met een scheut witte wijn.

    Bekijk recept