
Calamari Ripieni alla Siciliana
Een klassiek gerecht uit de Siciliaanse kuststreek. Kleine inktvisjes worden gevuld met een geurige mix van broodkruim, knoflook, kruiden en pijnboompitten, daarna kort gebakken en zachtjes gestoofd in een lichte tomatensaus. Elegant, verfijnd en perfect als voorgerecht of licht hoofdgerecht.
Aantal personen: 4
Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 20 min
Ingrediënten:
Voor de gevulde inktvisjes:
- ± 16 kleine inktvisjes (± 800 gram)
- 3 sneetjes oud witbrood of 80 gram broodkruim
- 2 eetlepels melk
- 2 eetlepels pijnboompitten
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel kappertjes
- 2 ansjovisfilets
- 2 eetlepels verse peterselie
- 1 ei
- Zout en peper naar smaak
- Olijfolie
Voor de tomatensaus:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 6 tomaten
- 50 ml witte wijn
- Zout, peper
- Peterselie als garnering
Voorbereiding:
- Maak de inktvisjes schoon (als dat nog niet gedaan is): verwijder het doorzichtige "gratenstaafje", de ingewanden en de huid. Houd de tentakels apart voor de vulling.
- Rasp de tomaten
- Pel de knoflookteentjes en hak deze fijn
- Hak de kappertjes fijn
- Hak de anjovisfilets fijn
- Was de peterselie en hak deze fijn. Zet voldoende apart voor de garnering.
Bereidingswijze:
Maak de vulling
- Week het brood in melk, knijp het uit en verkruimel.
- Hak de tentakels fijn en fruit ze kort in wat olijfolie met de knoflook.
- Meng het brood met de gebakken tentakels, kappertjes, pijnboompitten, ansjovis, peterselie, ei, Parmezaan, zout en peper tot een stevige vulling.
Vul de inktvisjes
- Vul de inktvisjes voorzichtig met het mengsel (niet te vol – ze krimpen bij het bakken).
- Sluit de opening eventueel met een prikker of cocktailprikker.
Tomatensaus bereiden
- Verhit olijfolie in een brede pan en fruit de knoflook kort.
- Blus af met witte wijn en voeg de tomaten toe.
- Breng op smaak met zout, peper
- Laat de saus op laag vuur sudderen terwijl je de inktvisjes bakt.
Inktvisjes bakken & stoven
- Bak de gevulde inktvisjes eerst kort aan in wat olijfolie (± 2 minuten per kant) tot ze licht kleuren.
- Voeg ze toe aan de saus en laat alles 10-15 minuten zachtjes sudderen, met de deksel op de pan.
Serveren
- Serveer warm, met wat verse basilicum of peterselie.
- Lekker met knapperig brood, pasta of een frisse venkelsalade.