Hollandse hieuwe haringsalade

Hollandse hieuwe haringsalade

De haringsalade is een klassieker in de Nederlandse keuken, perfect als voorgerecht of lichte maaltijd. Er zijn verschillende varianten van dit gerecht, afhankelijk van regio en persoonlijke voorkeur.

Aantal personen: 4
Voorbereiding: 30 min
Bereiding: 10 min

Ingrediënten:

  • 4 Hollandse nieuwe haringen, in stukjes gesneden
  • 4 middelgrote vastkokende aardappelen, gekookt en in blokjes gesneden
  • 2 middelgrote rode bieten, gekookt en in blokjes gesneden
  • 1 grote wortel, gekookt en in blokjes gesneden
  • 1 middelgrote appel, geschild en in blokjes gesneden
  • 1 kleine rode ui, fijngesnipperd
  • 2 middelgrote augurken, in blokjes gesneden
  • 2 eetlepels kappertjes

Voor de saus

  • 150 ml zure room
  • 100 ml mayonaise
  • 1 eetlepel mosterd
  • Paar takjes dille
  • Zout en peper naar smaak
  • 1 eetlepel witte wijnazijn

Voorbereiding:

  1. Schil de aardappels, spoel deze af en doe ze in een pan met water en kook ze gaar in 15 à 20 minuten. Spoel de aardappels koud en snij ze in blokjes.
  2. Snij de gekookte biet in blokjes
  3. Schil de wortel, snij deze in blokjes. Zet een pan op met water en breng deze aan de kook. Kook de blokjes wortel 5 minuten tot ze beetgaar zijn. Spoel ze daarna koud.
  4. Pel de ui en snipper deze fijn.
  5. Snij de augurk in blokjes.
  6. Verwijder de steeltjes van de dille en snij de dille zo fijn mogelijk.
  7. Snij de haring in kleine stukjes
  8. Schil de appel, verwijder het klokkenhuis en snij deze in blokjes. Doe dit op het laatste moment, anders wordt de appel bruin.

Bereidingswijze:

  1. Meng in een grote kom de aardappelen, bieten, wortel, appel, rode ui, augurken en kappertjes. Voeg de stukjes Hollandse nieuwe haring toe en meng voorzichtig door elkaar.
  2. In een aparte kom, meng de zure room, mayonaise, mosterd en witte wijnazijn tot een gladde saus. Voeg de saus toe aan de salade en meng alles goed door elkaar.
  3. Breng op smaak met zout en peper en strooi de verse dille over de salade als garnering.
  4. Laat de salade minstens 1 uur in de koelkast staan voordat je hem serveert, zodat de smaken goed kunnen mengen.
Terug naar blog