Rogan josh
Rogan josh is een heerlijk en aromatisch gerecht uit de Kashmiri keuken, dat meestal wordt gemaakt met lamsvlees, maar ook kan worden gemaakt met kip of vegetarische ingrediënten.
Ingrediënten:
- 500 gram lamsvlees (of kip, aardappelen)
- 2 grote uien
- 2 tomaten
- 2 eetlepels ghee (geklaarde boter) of olie
- 1 eetlepel gemberpasta
- 1 eetlepel knoflookpasta
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1 theelepel kaneelpoeder
- 1 theelepel kardemompoeder
- 1 theelepel kruidnagelpoeder
- 1 theelepel kurkumapoeder
- 1 theelepel cayennepeper
- 1 theelepel paprikapoeder
- Zout en peper
- 150 ml water
- Verse korianderblaadjes voor de garnering
Voorbereiding:
- Pel en snipper de ui
- Was de tomaten snij deze in kleinere stukken
- Mix alle droge kruiden door elkaar
- Doe zout en peper over het lamsvlees
Bereidingswijze:
- Verhit de ghee of olie in een grote pan op middelhoog vuur en bak het lamsvlees, tot het vlees aan alle kanten bruin is. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
- In dezelfde pan bak je nu de uien totdat ze zacht en goudbruin zijn. Voeg daarna de gemberpasta en knoflookpasta toe en bak ze nog een minuut mee.
- Voeg de tomaten toe en bak ze tot ze zacht zijn en een saus vormen.
- Voeg de kruiden, behalve de koriander toe en roer alles goed door elkaar. Voeg daarna het water toe, roer alles goed door elkaar en breng het geheel aan de kook.
- Voeg het vlees nu weer toe aan de pan. Zet het vuur lager, dek de pan af en laat het geheel sudderen tot het vlees gaar is en de saus dikker is geworden (ongeveer 1 tot 1,5 uur). Voeg indien nodig wat extra water toe om te voorkomen dat de saus te dik wordt.
- Breng op smaak met peper en zout
- Serveer de rogan josh met verse korianderblaadjes als garnering. Lekker met rijst.