Spatchcock kip

Spatchcock kip

De gevlinderde kip is een opgeklapte kip waar de ruggengraat uit weggesneden is. Hierdoor kan de hele kip worden opgeklapt. Groot voordeel hiervan is dat de kip mooi gelijkmatig gaar wordt en de gehele huid mooi goudbruin wordt. Leg onder de kip wat citroen, sinaasappel of een beetje spek met kruiden en de kip zal heerlijk sappig blijven.

Ingredienten:

  • 1 kip
  • 1 citroen
  • 1 sinaasappel

Voor de marinade

  • 2 theelepels kaneelpoeder
  • 2 theelepels nootmuskaat
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 2 theelepels verse gemalen peper
  • 1 eetlepel mosterzaad
  • 1 eetlepel zout
  • 3 eetlepels bruine suiker
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Benodigdheden:

  • Grote ovenschaal
  • Scherp vleesmes of vleesschaar

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 170 graden.
  2. Snij het kontje af en snij of knip vervolgend de ruggengraat aan beide kanten door. Snij vervolgens het kraakbeen in en breek de kip open.
  3. Snij de citroen en sinaasappel in plakken en verdeel deze plakken in de ovenschaal
  4. Mix de ingrediënten van de marinade door elkaar en wrijf de kip hier helemaal mee in. Vooral belangrijk dat het vel goed is ingesmeerd.
  5. Leg de kip nu met de velzijde aan de bovenkant in de ovenschaal boven op de plakken citroen en sinaasappel
  6. Zet de ovenschaal nu ongeveer 50 minuten in de oven. De kooktijd is afhankelijk van de grote van de kip.
Terug naar blog